Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Propast rumunjskog referenduma protiv istospolnih brakova


Proslava zbog propalog referenduma u organizaciji Mozaiq

Vodeće organizacije za prava homoseksualaca u Rumunjskoj pozdravile su neuspjeh referenduma kojim se tražila zabrana istospolnih brakova, istučući da građani očito žele “državu utemeljenu na demokratskim vrijednostima”.

Manje od 30 posto građana Rumunjske sa biračkim pravom izašlo je tokom vikenda na referendum kojim se tražilo da u Ustav zemlje uđe amandman o zabrani istostpolnih brakova.

"Pokazali smo da nas ne mogu zavarati političkim temama koje nas pozivaju da se mrzimo i koje dijele društvo”, saopćila je Akcept grupa.

Liviu Dragnea, lider Socijalističke demokratske partije i utjecajne vjerske grupe pozivali su Rumunje da podrže referendum koji je trebao odrediti da je bračna zajednica samo ona između muškarca i žene.

Vlad Viski iz LGBT grupe MozaiQ istaknuo je da neuspjeh referenduma pokazuje da su “Rumunji odbacili podjele i mržnju”. “Ovo je pobjeda demokracije, a građani su neizlaskom poručili da je to ujedno i poziv da se Rumunjska pravoslavna crkva prestane miješati u sekularna pitanja države”, kazao je ovaj aktivist.

Dvodnevni referendum inicirala je konzervativna grupa Koalicija za obitelj koju podržava utjecajna Rumunjska pravoslavna crkva, ali i sve političke stranke u parlamentu, osim jedne.

"Idući put ćemo pobijediti“, izjavio je Mihai Gheroghiu iz Koalicije za obitelj, te dodao je “važno da postoje glasovi kršćana”, aludirajući da će pokušati još jednom inicirati referendum.

Prethodno su putem saopćenja osudili medije, političare, te lokalne vlasti zbog niskog izlaska birača tvrdeći da je na djelu bila “snažna dezinformacijska kampanja koja je bila usmjerena protiv kršćana u Rumunjskoj”.

Amandman je prethodno prošao u oba doba parlamenta, a referendum je bio posljedna stepenica u procesu izmjene ustava.

Šetnja za referendum u Bukureštu nekoliko dana prije glasovanja
Šetnja za referendum u Bukureštu nekoliko dana prije glasovanja

Oponenti ustavnih promjena upozoravali su da je namjera bila da se pripadnici LGBT zajednice svrstaju u građane drugog reda, te da se otvori put populizmu i autoritarizmu.

Rumunjska je jedna od nekoliko članica EU koja zabranjuje brak ili civilno partnerstvo ispospolnih parova. Iako je Rumunjska 2001. dekriminizirala homoseksualnost, diskriminacija prema LGBT manjini je vrlo raširena.

Odluka vlade da održi referendum uznemirila je Brisel, a potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans podsjetio je Bukurešt na obavezu poštovanja ljudskih prava koji je zemlja preuzela ulaskom u EU.

Prema službenim podacima dvodnevni referendum je koštao oko 40 milijuna dolara.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG