Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pakistanski premijer Khan će razgovarati s talibanima


Imran Khan

Pakistanski premijer Imran Khan (Kan) rekao je u Washingtonu da će se po povratku u svoju zemlju sastati s talibanima u cilju okončanja 18-ogodišnjeg rata u susjednom Afganistanu, prenosi AFP.

"Srest ću se s talibanima i dat ću sve od sebe da ih uvjerim da razgovaraju s afganistanskom vladom", rekao je Khan i dodao da je razgovarao i s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem (Ašraf Gani).

Premijer Pakistana je naveo da su ga afganistanski talibani kontaktirali "prije nekoliko mjeseci", nakon pobjede na izborima u julu prošle godine, ali da se još nisu sastali, prije svega zbog protivljenja vlade u Kabulu.

Prema njegovim riječima, talibani su mu se obratili jer je "uvijek tvrdio da nema vojnog rješenja" za rat u Afganistanu.

"Zbog toga imam određen nivo kredibiliteta kod njih", ocijenio je Khan, nekadašnji kapiten pakistanske reprezentacije u kriketu.

Khan je u utorak u Washingtonu, gdje se nalazi u prvoj zvaničnoj posjeti, razgovarao s predsjednikom Donaldom Trumpom (Tramp) a zatim i sa šefom diplomatije Mikeom Pompeom (Majk) koji je naveo "značajnu ulogu Pakistana u podršci mirovnom procesu u Afganistanu i antiterorizmu".

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG