Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ruski zastupnici protiv lažnog sadržaja u email porukama 


Logo internet grupe Mail.ru, ilustracija

Ruski zastupnici predali su u utorak nacrt zakona koji bi zabranio pružaocima email usluga da šire poruke koje sadrže zabranjen sadržaj. Pored toga traže da se računi emailova povežu s brojem mobitela korisnika.

Mjere koje bi trebale stupiti na snagu početkom 2020., ako bi bile usvojene, imaju za cilj pomoći ruskim sigurnosnim službama u borbi protiv vala lažnih prijetnji o bombardovanju, kako tvrde autori zakona, ali su izazvali kritike industrije.

Tehnički direktor ruske internet grupe Mail.ru Vladimir Gabrielijan, rekao je da mjere diskriminiraju domaće internet kompanije i da će biti teret za njih, ali da suštini ništa neće promijeniti u praksi.

"Domaće kompanije imat će dodatne troškove, dok su strani igrači više puta ignorirali zahtjeve ruskog zakonodavstva", kazao je Gabrielijan.

Prijedlog dolazi usred pritiska na internet u Rusiji i nametanja zakona koji zahtijevaju da pretraživači brišu neke rezultate pretraživanja, da usluge za razmjenu poruka dijele ključeve za enkripciju sa sigurnosnim službama te da društvene mreže spašavaju podatke korisnika na serverima koji se nalaze u zemlji.

Nacrt zakona izradili su dva člana parlamenta, ali prije no što postane zakon, nacrt treba biti tri puta odobren u parlamentu i tek potom ide na potpis predsjedniku Vladimiru Putinu, nakon čega postaje zakon.

Pročitajte i ovo:

Umesto gvozdene, digitalna zavesa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

XS
SM
MD
LG