Dostupni linkovi

Izetbegović: Politika da se prestane baviti Aluminijem


Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ BiH) arhivska fotografija
Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ BiH) arhivska fotografija

"Vrijeme je da se Aluminijem bave stručnjaci a ne politika," rekao je lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović nakon sastanka održanog u zgradi Parlamentarne skupštine sa liderom Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Draganom Čovićem.

"Postigli smo dogovor da se napravi ekspertiza koju će ponuditi menadžment Aluminija uz pomoć ministra. Postoji procjena da nekih par stotina ljudi može zadržati posao," rekao je Izetbegović nakon sastanka sa Čovičem.

Kada je riječ o Aluminiju, Čović je rekao da je to jedna od strateških firmi za BiH.

"Što se tiče Aluminija, to je jedna od strateških tvrtki za BiH. Imali smo dešavanja koja smo imali, trebamo se pobrinuti primarno za 900 uposlenika i njihove obitelji. Mislim da ćemo u četvrtak imati jedan novi sastanak gdje će biti i uposlenici koji će nas kroz Sindikat informirati, nadzorni odbor i Uprava. Tamo imate dva ili tri problema, jedan od njih je kako zbrinuti tehnološki proces koji mislim da će se odvijati, odnosno imati tehnološki minimum da se dvije od tri cjeline pokrenu".

Pročitajte i ovo:

Izetbegović i Čović su na današnjem sastanku u Sarajevu usaglasili da premijer Federacije Fadil Novalić (SDA) i federalna ministrica finansija Jelka Milićević (HDZ BiH) izrade daljni program reformi za novu Vladu FBiH, koja se treba biti formirana.

Izetbegović je poručio da od predloženog kandidata za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Tegeltije očekuje da dostavi Predsjedništvu BiH i sažetak programa koji je isključivo baziran na Ustavu i zakonu.

"Vrijeme je da Tegeltija to ponudi javnosti i da to prevaziđemo. U tom sažetku treba da bude navedeno kako ubrzati oporavak ekonomije, te kako zaustaviti proces odlaska mladih. Što se tiče NATO-a treba se nastaviti raditi u okvirima koji su zakonski", dodao je Izetbegović.

U pogledu uspostave vlasti Čović je rekao da što se tiče Vlade FBiH ne vidi da predstavnici SDA i HDZ-a BiH ne krenu sa izradom jednog programa koji bi trebao definirati način rada buduće vlasti.

"To bi prije svega bila Agenda s veoma preciznim terminima", kaže Čović.

Govoreći o Vijeću ministara BiH uvjeren je da je potreban treći partner.

"Ostalo je da se vidi kako u tom našem nesnalaženju doći da budući predsjedavajući Vijeća ministara BiH pripremi za Predsjedništvo jedan svoj istup kako bi ga Predsjedništvo moglo predložiti", kazao je Čović.

XS
SM
MD
LG