Dostupni linkovi

Izraelski levičari: Rast divljih naselja nakon izbora Trampa


Jevrejsko naselje Male Adumim na Zapadnoj obali u blizini Jerusalima
Jevrejsko naselje Male Adumim na Zapadnoj obali u blizini Jerusalima

Jevrejski naseljenici osnovali su desetine divljih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali u poslednjim godinama, većinu otkako je Donald Tramp postao predsednik SAD, saopštila je izraelska levičarska organizacija “Mir sada” (Šalom Akšav).

Kako je navedeno u novom izveštaju te organizacije, jevrejski naseljenici su osnovaili 32 divlja naselja od 2012. godine, često uz podršku vlade.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu sa istočnim Jerusalimom i pojas Gaze u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Palestinci nameravaju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu.

Veći deo međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja nelegalnim po međunarodnom pravu i preprekom za rešenje decenijskog sukoba po modelu dve države.

“Mir sada” tvrdi da su većina divljih naselja farme i da je cilj da se preuzmu veliki delovi zemlje od Palestinaca i da se to finansira iz javnih fondova.

U drugim slučajevima radi se o otvaranju obrazovnih institucija i turističkih mesta što se finansira iz odgovarajućih ministarstava.

“Veći deo nelegalne izgradnje izvodi se organizovano uz obimno finansiranje iz budžeta", piše u izveštaju organizacije “Mir sada”.

Na Zapadnoj obali osnovane su desetine divljih naselja uz preko 120 legalnih.

Trampov tim zadužen za Bliski istok čine ljudi koji su bliski jevrejskim naseljenicima.

Američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridman nedavno je izjavio za “Njujork tajms” da Izrael ima “pravo” da anektira deo Zapadne obale.

I kritičari i pristalice naseljavanja te teritorije kažu da je prijateljski odnos Bele kuće ohrabrio osnivanje naselja.

Organizacija “Mir sada” je rekla da je vlada rektroaktivno autorizovala 15 divljih naselja ove godine i teži da odobri još 35 kao deo onoga što zove velikim širenjem jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Takođe je navedeno da izraelske vlasti ignorišu krađu zemlje i da jevrejski naseljenici to vide kao podsticaj da osnuju još više divljih naselja.

Izraelske vlasti su započele u ponedeljak rušenje palestinskih domova južno od Jerusalima koje smatraju nelegalnim, uprkos kritikama međunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG