Dostupni linkovi

Đurić: Počela hajka na Srbe nakon obraćanja Vučića


Marko Đurić
Marko Đurić

Direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić saopštio je da je nakon obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića počeo predvidiv i očekivan pritisak i hajka na Srbe na Kosovu, navodeći da su na prelazu Jarinje prištinske institucije uhapsile Gorana Stanišića, pod optužbom za navodne ratne zločine.

"Samo nekoliko sati pošto je predsednik Srbije najavio, počeo je predvidiv i očekivan pritisak i hajka na Srbe na KiM. Očigledna je namera Prištine da se, zbog poziva vođama terorističke OVK (Oslobodilačke vojske Kosova) za Hag, napravi svojevrsna kontrateža, zarad smirivanja sopstvene javnosti, ali i kako bi pred međunarodnim institucijama i medijima ponovo pokušali da stvaraju lažnu sliku o Srbima kao zločincima", naglasio je Đurić u saopštenju.

On je najoštrije osudio hapšenje Stanišića i "aktiviranje nekakvih tajnih spiskova i lažnih optužnica privremenih prištinskih institucija" i zatražio njegovo hitno puštanje na slobodu.

Kancelarija za Kosovo i Republika Srbija obezbedili su svu pravnu pomoć porodici Stanišić, navedeno je u saopštenju.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u subotu održao konferenciju za medije, povodom ostavke premijera Kosova Ramuša Haradinaja koji je pozvan u Suda za ratne zločine u Hagu, u svojstvu osumnjičenog.

Vučić je tom prilikom rekao da je Haradinajeva ostavka „politički trik kojom želi da dobije još veću popularnost”, te kazao da će se Haradinaj sledeće nedelje vratiti iz Haga za 48 sati kao heroj.

On je, obraćajući se javnosti iz Predsedništva Srbije, rekao da će položaj Srba na Kosovu i njihov svakodnevni život sada biti još teži jer „dolazi do homogenizacije i ekstremizacije stavova Albanaca“.

Kosovsko tužilaštvo: Stanišić se tereti za ubistvo više desetina civila

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je u nedelju da je uhapšeni Stanišić prebačen u pritvorski centar u Prištinu gde će biti saslušan pred nadležnim tužiocem, a od su da će biti zatraženo da mu se odredi jednomesečni pritvor.

Specijalno tužilaštvo Kosova Stanišića tereti da je tokom sukoba na Kosovu ubio više desetina civila u opštini Lipljan.

Iz ovog tužilaštva navode da postoji osnovana sumnja da je Stanišić u periodu od 15, 16. aprila 1999, u saizvršilaštvu sa drugim optuženim pripadnicima rezervnih jedinica vojnih i policijskih jedinica Srbije, tokom ofanzive protiv civilnog stanovništva u opštini Lipljan i okolnim mestima, "uz upotrebu vojne sile, nasilja, pljačke i zastrašivanja, prvo proterao/li albansko civilno stanovništvo iz njihovih kuća, a zatim su od porodica koje su se trudile da se sklone od napada i nasilja, okrivljeni odvojili desetine lica, koja su zatim ubili", prenosi prištinski list Koha.

XS
SM
MD
LG