Dostupni linkovi

Ministar odbrane: Crna Gora ne prenosi suverenitet na NATO


Sjeverno-atlantski ugovor nije gubljenje kompletnog ili dijela suvereniteta: Predrag Bošković
Sjeverno-atlantski ugovor nije gubljenje kompletnog ili dijela suvereniteta: Predrag Bošković

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković saopštio je da su prema prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o odbrani precizirane nadležnosti između Savjeta za odbranu, parlamenta i Vlade Crne Gore u slučaju potrebe aktiviranja člana 5 Sjeverno-atlantskog ugovora, o eventualnom pozivu i aktiviranju oružanih snaga zemalja članica NATO-a na teritoriji Crne Gore.

Govoreći na sjednici Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore, napomenuo je da su izmjenama precizirane i upotreba i zaštita vazdušnog prostora Crne Gore u uslovima narušavanja vazdušnog prostora, bilo civilnim, bilo vojnim avionima, koji ugrožavaju nacionalnu bezbjednost.

Osim političkog stava da Crna Gora nije trebalo da postane članica NATO, funkcioner opozicionog Demokratskog fronta Predrag Bulatović kazao je crnogorskim medijima da u dijelu aktiviranja člana 5 kao i korišćenja vazdušnog prostora, Crna Gora gubi dio suverentita.

Crnogorsko NATO članstvo podsticaj za EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Bošković je objasnio da su razlozi za izmjene zakona usvajanja strateških dokumenata u oblasti odbrane, kao i nove okolnosti i potrebe nastale učlanjenjem Crne Gore u NATO.

"Sjeverno-atlantski ugovor nije gubljenje kompletnog ili dijela suvereniteta. Recimo, učlanjenjem u Evropsku uniju prenosite deo suvereniteta. Ovdje ne prenosite ništa jer je za sve potrebna odluka Skupštine Crne Gore", kazao je Bošković.

Epilog rasprave je podrška vladajuće većine da Skupštini predloži usvajanje izmjena i dopuna Zakona o odbrani, o čemu će se poslanici izjašnjavati na nekoj od narednih plenarnih sjednica.

Crna Gora je u junu 2017. godine i formalno postala 29. članica NATO-a, na ceremoniji u Vašingtonu kojoj su prisustvovati generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg i crnogorski premijer Duško Marković i ministar inostranih poslova Srđan Darmanović.

Đukanović: Crna Gora opravdala članstvo u NATO
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

XS
SM
MD
LG