Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kongres ponovo traži od Srbije rešavanje slučaja braće Bitići


Ili, Agron i Mehmet Bitići

Komitet za spoljne poslove u Kongresa SAD ponovo je usvojio rezoluciju u kojoj se Srbija poziva da privede pravdi ubice američkih državljana, poreklom sa Kosova, trojice braće Bitići.

Takođe je navedeno da bi napredak u rešavanju slučaja trebalo da "ostane značajan faktor koji određuje dalji razvoj američko-srpskih odnosa".

"SAD bi trebalo da posvete pažnju posmatranju napora Vlade Srbije i njenih relevantnih ministara, kao i drugih zvaničnika, koji se preduzimaju u cilju istrage i procesuiranja osoba za koje se veruje da su odgovorne za ubistva braće Bitići. Napredak u rešavanju ovog slučaja, ili nedostatak volje da se reši trebalo bi da ostane značajan faktor određivanja budućeg razvoja odnosa između SAD i Srbije", piše u dokumentu.

Trojica braće Mehmet, Agron i Ili Bitići uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog, kako su tvrdili beogradski zvaničnici, nelegalnog prelaska granice, da bi po odsluženju kazne bili pušteni iz zatvora a potom ubijeni. Njihova tela su pronađena u masovnoj grobnici kod Petrovog Sela u istočnoj Srbiji.

Dvojica policajaca optuženih za pomaganje u likvidaciji braće Bitići, Sreten Popović i Miloš Stojanović, su prema odluci odjeljenja Višeg suda u Beogradu za ratne zločine oslobođeni krivice. Sud je naveo da nema dokaza o njihovoj umešanosti u ubistva počinjena jula 1999. godine.

"Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za pogubljenje braće Bitići ili bilo kojih drugih zločina povezanih sa njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za te zločine", stoji u američkoj Rezoluciji.

"Vlada Srbije i njena relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, trebalo bi da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje zvaničnika za koje se veruje da su odgovorni za te smrti", dodaje se u ovom dokument.

Objašnjavajući razloge zbog kojih je potrebno da pažnja bude usmerena ka ovom slučaju, u tekstu rezolucije se nabrajaju zvaničnici Savezne Republike Jugoslavije, iz vreme sukoba na Kosovu, koji su većinom ili osuđeni za ratne zločine pred Tribunalom u Hagu ili su preminuli.

Takođe se navodi i da Goran Radosavljević Guri, nekadašnji komandant policijske jedinice Žandarmerija, radi kao konsultant jedne firme u Beograd, a takođe je i "istaknuti član" vladajuće partije (Srpske napredne stranke – SNS).

Ista rezolucija je usvojena od strane komiteta pre godinu dana, ali je morala biti ponovo uvedena nakon što je nova sednica Kongresa počela početkom 2019. godine.

Bitići: Vučić imenovao Gurija kao odgovornog za ubistvo moje braće
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:35 0:00

XS
SM
MD
LG