Dostupni linkovi

Vulin sa Voltersom: Formiranje vojske Kosova najveća pretnja za Balkan


Aleksandar Vulin na sastanku sa Tod Woltersom
Aleksandar Vulin na sastanku sa Tod Woltersom

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je danas da je saradnja tog resora i Vojske Srbije sa NATO-om pod okriljem Programa Partnerstvo za mir, "optimalni nivo" međusobnih odnosa, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Srbije.

Vulin je tokom razgovora sa vrhovnim komandantom Savezničkih snaga u Evropi američkim generalom Todom Voltersom o mogućnostima za dalji razvoj saradnje kroz postojeće mehanizme Partnerstva za mir i usvojeni Individualni akcioni plan partnerstva, ponovio da je Srbija vojno neutralna zemlja i da neće ulaziti ni u jedan vojni savez.

On je naveo da su najveća bezbednosna pretnja za mir na Balkanu formiranje "vojske Kosova" i "pokušaji stvaranja velike Albanije", navedeno je u saopćenju.

"Za Srbiju KFOR predstavlja jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji i srpsko stanovništvo u pokrajini u njemu vidi jedini garant svoje bezbednosti...Zato je za Srbiju veoma zabrinjavajuće kada se umanjuje brojnost ili uloga KFOR-a", naveo je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

General Volters pohvalio je doprinos Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama pod mandatom EU i UN, s posebnim naglaskom na angažovanje pripadnika vojske u misiji u Libanu (UNIFIL) i dodao da NATO poštuje neutralnost Srbije.

Američki general se ranije danas sastao u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

XS
SM
MD
LG