Dostupni linkovi

Vulin sa Voltersom: Formiranje vojske Kosova najveća pretnja za Balkan


Aleksandar Vulin na sastanku sa Tod Woltersom

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je danas da je saradnja tog resora i Vojske Srbije sa NATO-om pod okriljem Programa Partnerstvo za mir, "optimalni nivo" međusobnih odnosa, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Srbije.

Vulin je tokom razgovora sa vrhovnim komandantom Savezničkih snaga u Evropi američkim generalom Todom Voltersom o mogućnostima za dalji razvoj saradnje kroz postojeće mehanizme Partnerstva za mir i usvojeni Individualni akcioni plan partnerstva, ponovio da je Srbija vojno neutralna zemlja i da neće ulaziti ni u jedan vojni savez.

On je naveo da su najveća bezbednosna pretnja za mir na Balkanu formiranje "vojske Kosova" i "pokušaji stvaranja velike Albanije", navedeno je u saopćenju.

"Za Srbiju KFOR predstavlja jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji i srpsko stanovništvo u pokrajini u njemu vidi jedini garant svoje bezbednosti...Zato je za Srbiju veoma zabrinjavajuće kada se umanjuje brojnost ili uloga KFOR-a", naveo je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

General Volters pohvalio je doprinos Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama pod mandatom EU i UN, s posebnim naglaskom na angažovanje pripadnika vojske u misiji u Libanu (UNIFIL) i dodao da NATO poštuje neutralnost Srbije.

Američki general se ranije danas sastao u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

XS
SM
MD
LG