Dostupni linkovi

Merkel pozdravila izbor Fon der Lajen


Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je svojoj dugogodišnjoj bliskoj saradnici Ursuli fon der Lajen na izboru za predsednicu Evropske komisije.

“Drago mi je što će uverljiva i predana Evropljanka postati predsednica Evropske komisije”, ističe se u saopštenju Angele Merkel objavljenom na Tviteru. “Mada ću izgubiti dugogodišnju ministarku, dobila sam novog partnera u Briselu”, dodala je nemačka kancelarka.

Izbor Ursule fon der Lajen, kao prve žene na ovoj funkciji, potvrdio je u utorak Evropski parlament.

Osvojila je 383 glasa, nešto malo više od apsolutne većine od 374 glasa u Evropskom paralmentu koliko joj je bilo potrebno da bi u novembru nasledila Luksemburžanina Žan-Klod Junkera.

Protiv nje je glasalo 327 poslanika, a 22 je bilo uzdržano. Samo je jedan listić bio nevažeći.

U prvoj izjavi posle izbora rekla je da je počastvovana i da se oseća ponizno pred zadatkom koji je pred njom.

"Moja poruka svima vama je hajde da radimo konstruktivno zajedno jer se radi o ujedinjenoj i snažnoj Evropi", rekla je ona.

Ursula fon der Lajen predstavila je ranije danas u Evropskom parlamentu svoju viziju EU angažovane u borbi protiv klimatskih promena, posvećene zaštiti evropskih vrednosti i demokratije, odlučnoj u borbi za rodnu ravnopravnost.

Ursula fon der Lajen je prethodno kao članica nemačke Hriščansko demokratske unije (CDU) obavljala nekoliko ministarskih funkcija. Od 2005. do 2009. bila je nemačka ministarka porodice, od 2009. do 2013. ministarka rada, dok je 2013. postala ministarka odbrane.

XS
SM
MD
LG