Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grabar-Kitarović: Hrvatska policija postupa zakonito 


Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović kaže hrvatska policija primenjuje silu u najmanjoj mogućoj mjeri

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da hrvatska policija u kontroli državne granice pri sprečavanju ilegalnih migracija postupa zakonito i humano, a “sredstva prisile prema prekršiocima zakona primenjuje u najmanjoj mogućoj meri”.

"Oštro odbacujem pokušaj re-interpretiranja izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija”, navela je predsednica u pisanoj izjavi povodom pisanja svetskih medija i reakcije Human Rights Watcha (HRW) na intervju koji je dala za švajcarsku televiziju SRF.

Ona je navela da “hrvatska policija u obavljanju poslova kontole državne granice, samim time i granice EU pri sprečavanju ilegalnih migracija postupa zakonito, profesionalno i humano, a sredstava prisile prema prekršocima zakona primenjuje u najmanjoj mogućoj meri koja je neophodna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadataka”.

“To su činjenice koje nikakve igre reči, krivi prevodi ili iz konteksta izvučeni delovi izjava ne mogu i neće promeniti", napisala je Grabar-Kitarović, prenosi agencija Beta.

HRW je u ponedeljak saopštio da je Grabar-Kitarović u intervjuu za švajcarsku televiziju SRF od 9. jula priznala da hrvatska granična policija nezakonito proteruje migrante u BiH, kao i da u nekim slučajevima primenjuje silu.

Oni su u pismu predsednici Hrvatske tražili da ta zemlja odmah prestane sa nelegalnim proterivanjem migranata i tražioca azila na hrvatsko-bosanskoj granici, u nekim slučajevima silom, i zatražili da od nje da naredi istragu o tome.

Direktor HRW za Evropu i centralnu Aziju Hju Vilijamson istakao je da je izjava predsednice Hrvatske u suprotnosti sa ranijim negiranjem hrvatskih službenika, ali odgovara nalazima Human Rights Watcha, agencije UN za izbeglice i drugih organizacija.

Evropska komisija bi sada trebala pokrenuti prekršajni postupak, pravne radnje protiv Hrvatske zbog kršenja EU zakona, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Lydia Gall, istraživačica Human Rights Watcha (HRW) za Balkan i istočnu Evropu, povodom izjave i priznanja hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da njihova granična policija prisilno vraća migrante sa granice.

"Vraćanje migranata po kratkom postupku iz članice Evropske unije u zemlju koja nije članica bez prethodnog razmatranja pružanja zaštite i uz primenu sile krši nekoliko zakona EU, kao i UN konvenciju o izbeglicama", navodi se u pismu objavljenom na stranicama HRW.


XS
SM
MD
LG