Dostupni linkovi

Evropska unija priprema nove sankcije za Venecuelu


Nestašica goriva u Karakasu, glavnom gradu Venecuele
Nestašica goriva u Karakasu, glavnom gradu Venecuele

Evropska unija se priprema da nametne dodatne sankcije Venecueli, odnosno dužnosnicima ove zemlje koji su uključeni u mučenja i ostala kršenja ljudskih prava.

Šefica Evropske unije za vanjsku politiku Federica Mogerini izjavila je u utorak, nakon izvještaja o zlostavljanjima od strane sigurnosnih snaga, da rade sa Ujedinjenim nacijama kako bi se uvjerili da se u Venecueli poštuju ljudska prava.

Mogerini je rekla da je 'EU spremna početi sa radom na primjeni ciljanih mjera za one pripadnike sigurnosnih snaga koji su uključeni u mučenja i kršenja ljudskih prava.'

Unija ima mjere koje se primjenjuju od 2017. godine uključujuči embargo na oružje i opremu za unutarnju represiju. Pod sankcijama Unije se također nalazi osamnaest dužnosnika kojima je zabranjeno putovanje i čija je imovina zamrznuta.

Nedavno su i Sjedinjene Države nametnule nove finansijske sankcije Venecueli, odnosno sinu osporavanog predsjednika Nicolasa Madura.

Venecuelu je pogodila duboka politička i ekonomska kriza, a SAD podržavaju lidera opozicije Huana Gvaida koji se u januaru samoproglasio za privremenog predsjednika Venecuele i koga priznaje 50 zemalja.

XS
SM
MD
LG