Dostupni linkovi

Vučić: Verujem da će neka vrsta berlinskog samita biti u septembru


Vučić i Makron sa mladima Zapadnog Balkana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Vučić i Makron sa mladima Zapadnog Balkana

Verujem da će neka vrsta nastavka samita u Berlinu biti održana u septembru, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak, nakon što se zajedno sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Beogradu sastao sa predstavnicima Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

"Mislim da je potrebno vreme da se o nekim stvarima govori. vi znate da ja mrzim da prebacujem krivicu na drugu stranu, da pominjem takse (koje je Vlada Kosova uvela na robu iz Srbije i BiH krajem 2018. godine, prim RSE). Hajde da sačekamo da velike sile obave svoje stvari, pa ćemo mi izaći sa onim što je naše", rekao je Vučić.

Predsednik Francuske Emanuel Makron završava u utorak dvodnevnu posetu Srbiji, susretom sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Na sastanku, koji je počeo oko 10 časova na Kalemegdanskoj terasi, učestvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a centralna tema razgovora bila je regionalna saradnja i aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu iz ugla mladih.

Vučić je nakon sastanka rekao da su učesnici razgovora pokušali da "konkretizuju određene stvari".

"To je pred Berlinski kongres bila moja ideja, da spajamo mlade ljude iz regiona bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost, da se povezuju, da upoznaju jedni druge. To dobro funkcioniše, ali trebalo bi da bude uključeno mnogo više ljudi da bi zaista dolazilo do kvalitetne razmene informacija i saradnje", rekao je Vučić i dodao da je obećao veću podršku Kancelariji za mlade od strane Republike Srbije.

On je dodao da je danas (16. jul) zahvaljujući francuskoj Vladi pokrenut program socijalnog preduzetništva.

RYCO je nezavisni mehanizam osnovan na Samitu Zapadnog Balkana u Parizu 4. jula 2016. godine. Svoj potpis na dokumentu o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih su tada stavili premijeri Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

Podsetimo, Regionalna kancelarija za saradnju mladih je marta ove godine dospela u žižu javnosti, nakon što je srpska predstavnica tog tela Milica Škiljević smenjena sa funkcije zbog odluke prisustvuje sastanku u Prištini, što je bilo suprotno stavu Vlade Srbije koja je procenila da odlazak srpskih predstavnika nije u interesu Srbije.

Makron je u Beograd stigao 15. jula, što je prva zvanična poseta Srbiji jednog francuskog predsednika od 2001. godine.

Prvi čovek Francuske je, između ostalog, poručio da je njegova zemlja angažovana na postizanju dogovora između Beograda i Prištine, te najavio da će organizovati sastanak sa rukovodstvom Kosova, s predsednikom i premijerkom Srbije i kancelarkom Nemačke Angelom Merkel.

„Srbija i Kosovo su evropske države i mi moramo da pomognemo da se to prevede u činjenice“, rekao je Makron.

On je ponovio svoj stav da Evropska unija ne može više da se širi dok se ne reformiše.

Makronu je priređen svečani doček ispred Palate “Srbija”, a francuska i srpska delegacija potpisale su više od 20 bilateralnih sporazuma, među kojima je i Izjаva o nаmerаmа o projektu beogrаdskog metroа između vlada Srbije i Francuske i Grаdа Beogrаdа, kojom se potvrđuje dа je Frаncuskа strаteški pаrtner zа reаlizаciju tog projektа.

Francuski predsednik je na aerodromu “Nikola Tesla” prethodno otkrio tablu koja označava početak radova na modernizaciji ovog beogradskog aerodroma, čiji koncesionar je od prošle godine francuska kompanija “Vansi”.

Predsednici Srbije i Francuske su prvog dana posete obišli beogradski parka Kalemegdan, gde su otkrili obnovljeni Spomenik zahvalnosti Francuskoj.

"Francuska vas voli kao što ste vi voleli nju", rekao je Makron na srpskom jeziku okupljenim građanima na Kalemegdanu, kojih je bilo nekoliko hiljada.

Makron na Kalemegdanu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

XS
SM
MD
LG