Dostupni linkovi

EU radi na spašavanju nuklearnog sporazuma s Iranom


Ministri vanjskih poslova EU

Članice Evropske unije odbacile su svoje diplomatske nesuglasice kako bi spasili nuklearni sporazum sa Iranom, koji je doveden u opasnost nakon pritiska od strane SAD-a, navodi AP.

28 ministara vanjskih poslova EU insistirali su na tome da nedavno obogaćivanje urana, koje je Iran potvrdio, ne znače nužno i propast cijelog sporazuma.

„Napominjemo da, tehnički, svi koraci koji su preduzeti, a zbog čega žalimo, mogu biti povučeni. Stoga se nadamo i pozivamo Iran da preokrene te korake“, rekla je šefica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini.

"Odstupanja nisu dovoljno značajna da bi se moglo zaključiti da je Iran definitivno prekršio sporazum", rekao je španski ministar vanjskih poslova Josep Borrell, koji bi ove jeseni trebao da zamijeni Mogherinijevu.

EU trenutno ima malo direktnih mjera kojima bi kompenzirala američke ekonomske sankcije protiv Teherana koje su osakatile ekonomiju te zemlje, a blok se suočava i sa prijetnjama SAD-a koji ciljaju sve evropske kompanije koje pokušavaju trgovati s Iranom.

Napominjući da je Iran "još uvijek daleko" od potencijalne izgradnje nuklearne bombe, britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt izjavio je da još uvijek postoji "mali prozor za održavanje dogovora."

Čak i ako su Britanija, Francuska, Njemačka i ostatak EU pružile pomoć Iranu, diplomatska zagonetka je postala teža u ponedjeljak kada je Ministarstvo vanjskih poslova Francuske saopćilo da je u Iranu uhapšena osoba koja posjeduje dvojno državljanstvo, i Francuske i Irana.

U saopštenju se navodi da je francuska vlada bez odlaganja tražila informacije o Faribi Adelkhah i konzularni pristup njoj, ali se dodaje da još nema "zadovoljavajućeg odgovora na njihove zahtjeve".

Iranske opozicione internet stranice u inostranstvu navode da je Abdelkhah nestala u junu.

I dok zemlje EU žele da ublaže napetosti u regionu Perzijskog zaliva, takođe krive Trumpovu administraciju za odustajanje od sporazuma prošle godine, nametanje sankcija i pokušaje da zadrže evropske nacije izvan trgovine sa Iranom.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian izjavio je da su nedavni koraci Irana da nadmaše međusobno dogovorene granice sporazuma samo "loša reakcija nakon loše odluke - odluke Sjedinjenih Država da se povuče iz sporazuma i uvede sankcije".

Kina, druga potpisnica globalnog sporazuma, rekla je da je pritisak SAD-a bio glavni uzrok nedavnih događaja i pozvao je Trumpovu administraciju da istupe i poprave ovu diplomatsku močvaru, navodi AP.

XS
SM
MD
LG