Dostupni linkovi

UN: Iran prešao granicu obogaćivanja uranija


Obogaćivanje uranija, ilustrativna fotografija
Obogaćivanje uranija, ilustrativna fotografija

Iran je prešao dozvoljenu granicu obogaćivanja uranija, postavljenu nuklearnim dogovorom Irana i svjetskih sila iz 2015. godine, potvrđeno je iz UN-ovog tima za monitoring.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Yukiya Amano obavijestio je Upravni odbor da su inspektori agencije 8. jula potvrdili da Iran obogaćuje uranij iznad 3,67%, rekao je glasnogovornik IAEA, navodi Reuters.

U izvještaju državama članicama, u koji je Reuters imao uvid, agencija je potvrdila nivo obogaćivanja koristeći online monitore za praćenje nivoa obogaćivanja, a uzorci su poslani i na analizu.

Reuters navodi da će visoki francuski diplomata sutra otputovati u Iran da pokuša spustiti tenzije na relaciji SAD- Iran.

Iran je ovim potvrdio ranije svoje ranije najave.

Sporazum o iranskom nuklearnom sporazumu zaključili su 2015. u Beču Iran i šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka, posle 12 godina krize o tom pogramu.

Posljednji korak Irana izaziva ozbiljna pitanja o tome da li je sporazum, koji ima za cilj da blokira Iran da napravi nuklearno oružje, i dalje održiv, navodi Reuters.

SAD su se prošle godine povukle iz sporazuma, nakon čega je Vašington obnovio sankcije Teheranu, koje podrazumijevaju sankcionisanje i drugih svjetskih kompanija koje budu sarađivale sa Iranom.

EU i druge potpisnice sporazuma trude se da očuvaju sporazum, ali se odnosi na realaciji SAD-Iran sve više zatežu.

XS
SM
MD
LG