Dostupni linkovi

Otkazivanje učešća Kosova tema ministarskog sastanka u Sarajevu


Sastanak ministara vanjskih poslova na samitu
Sastanak ministara vanjskih poslova na samitu

Dvodnevni samit Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) počeo je sastankom ministara vanjskih poslova zemalja članica u Sarajevu.

Glavne teme visokih delegacija, među kojima su i predstavnici Evropske unije i Vijeća za regionalnu saradnju, su stanje u integracijskim procesima u EU, aktivnosti na povezivanju u regiji jugoistočne Evrope i šire kao preduvjetu za održivi razvoj, te regionalnim i evropskim integracionim procesima.

No, u fokusu ministara je ponajviše bilo otkazivanje učešća predstavnika Kosova.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je nedolazak predstavnika Kosova udarac na regionalnu saradnju.

„Podsjećam da smo mi od novembra izloženi sankcijama od strane Prištine. Uprkos tome, uputili smo poziv bili smo spremni da budemo dobri domaćini poštujući pravilo broj jedan, a ono je da i ako se o nečemu ne slažete i na neke stvari gledate različito, treba da budete za stolom i tražite rješenja. Priština je mislila drugačije. Težak udarac za saradnju u regionu.“

Srbijanski šef diplomatije Ivica Dačić rekao je kako je Srbija pouzdan i predvidiv partner koji stabilnost regiona ističe u prvi plan, te da dogovor i kompromis nemaju alternativu. Podsjetio je da je istim uslovima Kosovo i ranije pozivano na slične događaje.

„Nije im smetalo 2015 u Albaniji, a sada im smeta u BiH. Problem je u tome što im to izgleda više nije prihvatljivo, ali onda to treba javno da kažu. A onda to znači rušenje još jednog sporazuma na koji je Priština stavila svoj potpis“.

Iako je ranije najavljeno da neće prisustvovati samitu u znak solidarnosti s Kosovom za RSE je iz kabineta predsjednika Albanije Ilira Mete potvrđeno da će ipak doći na susret.

Samitu će prisustvovati predstavnici BiH, Crne Gore, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Rumunije, Turske i Slovenije.

XS
SM
MD
LG