Dostupni linkovi

Procurela nova depeša: Tramp izašao iz iranskog sporazuma zbog Obame


Kim Derok, bivši britanski ambasador u SAD
Kim Derok, bivši britanski ambasador u SAD

Bivši britanski ambasador u Vašingtonu Kim Darok rekao je da veruje da je predsednik SAD Donald Tramp izašao iz iranskog nuklearnog sporazuma zato što je taj dokument povezan sa njegovim prethodnikom Barakom Obamom, proizilazi iz nove procurele diplomatske depeše.

"Administracija se oslanja na akt diplomatskog vandalizma izgleda zbog ideoloških razloga i razloga ličnosti .. radi se o Obaminom sporauzumu", napisao je ambasador Darok u diplomatskoj depeši maja 2018. godine, prema dokumentu koji je u nedelju preneo britanski dnevnik Mejl on Sandej (Mail on Sunday).

Ovaj dokument deo je druge serije poverljivih izveštaja koji je objavio britanski dnevnik.

Britanska policija saopštila je da traga za krivcima zbog curenja informacija, te upozorila medije da bi objavljivanje dokumenata "moglo predstavljati i krivično delo".

U prvoj seriji dokumenata, koji datiraju od 2017. godine do danas, Darok je, između ostalog, napisao da je američka administracija "diplomatski nespretna i nesposobna" i da je malo verovatno da će postati "znatno normalnija, manje nefunkcionalna i manje nepredvidiva".

Trump je odgovorio da ambasador Darok "nije dobro služio Velikoj Britaniji" i da više neće imati nikakav kontakt sa britanskim izaslanikom.

Ambasador Darok podneo je u sredu ostavku ocenivši da je nemoguće da više obavlja taj posao.

Britanska vlada naložila je istragu o izvoru curenja poverljivih dokumenta i policija je otvorila istragu o mogućem kršenju Zakona o zvaničnim tajnama.

Nuklearni sporazum je postignut 2015. između Irana i šest svetskih sila - SAD, Kine, Rusije, Velike Britanije, Francuske i Nemačke i omogućio je ukidanje dela sankcija Teheranu u zamenu za iransko obavezivanje da neće razvijati nuklearno oružje. Tramp je 8. maja 2018. najavio da se SAD povlači iz sporazuma.

XS
SM
MD
LG