Dostupni linkovi

Dodik: 'Lažan mit o Srebrenici'


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da se u Srebrenici tokom rata dogodilo "užasno teško stradanje, koje je pokazalo svu golgotu i okrutnost rata", ali i da "Bošnjaci pokušavaju da izgrade mit o Srebrenici".

U tom pogledu, kazao je, treba osuditi svaku vrstu zločina koji je počinjen.

“Bošnjaci pokušavaju da izgrade mit o Srebrenici. To je lažan mit, taj mit ne postoji", utvrdio je Dodik u izjavi novinarima, uoči konferencije o temi “Srebrenica, stvarnost i manipulacije”, koja je održana u Banjoj Luci.

Dok je kazao da je nemoguće da je istina o Srebrenici koncentrisana na samo sedam dana.

"To su kreirali bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown i ostali iz međunarodne zajednice, iako ona podrazumijeva čitav period rata i neka istorijska kretanja i pocese", ustvrdio je Dodik. "Činjenica je da Srebrenica nije bila nikakva tema sve do dolaska Paddyja Ashdowna u BiH... Odjednom su se sjetili da to naprave kao mit, koji je poterban svakom narodu, a Bošnjaci nisu imali nikakav drugi mit", utvrdio je Dodik.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je u više presuda utvrdio da je u Srebenici 1995. godine počinjen genocid nakon što su snage bosanskih Srba zauzele taj grad i pogubile više od 7.000 Bošnjaka.

U Bosni i Hercegovini ne postoji zakon koji sankcionište negiranje genocida i ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG