Dostupni linkovi

Odgovor medija i NVO na napade šefa poslanika naprednjaka


Aleksandar Martinović
Aleksandar Martinović

"U danu kada je Srbija potpisala zajedničku izjavu kojom se obavezala na zaštitu medijskih sloboda, pozivamo Vladu i Narodnu skupštinu da ne koriste institucije za obračun sa nezavisnim medijima i organizacijama", istaklo je sedam srpskih medija i nevladinih organizacija (NVO) povodom navoda koje je pre dva dana u Skupštini Srbije izneo šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS), Aleksandar Martinović.

"Redakcije CINS-a, BIRN-a, Istinomera, TV N1, nedeljnika Vreme i nevladine organizacije Transparentnost Srbije i CRTA traže da se prestane sa zloupotrebom institucija za obračun sa nezavisnim medijima i organizacijama civilnog društva", navodi se u pismu.

Tokom rasprave o godišnjem izveštaju o radu Poverenika za informacije od javnog značaja Martinović je rekao da su zahtevi za pristup informacijama od javnog značaja koje su organizacije slale državnim institucijama "tendenciozni upiti koji idu na to da sruše bezbednosni sistem Republike Srbije".

"Vi ste, u stvari, i to građani Srbije treba da znaju, da mi prestanemo da govorimo ovim nemuštim jezikom koji niko živi ne razume, vi ste u stvari bili služba i ekspozitura raznih CINS-ova, KRIK-ova, BIRN-ova, BIRODI-ja, Nataše Kandić, Nemanje Nenadića, i tako dalje, koji su u stvari tražili od nadležnih državnih organa u najvećem broju slučajeva, to ponavljam, bezbednosno vrlo osetljive podatke", kazao je Martinović.

On je izneo da se Povereniku najmanje obraćaju građani, a najviše mediji i nevladine organizacije. Takođe je nabrajao:

"Novinar KRIK-a, CINS-a, novinar Insajdera, novinar Radija Slobodna Evropa, novinar BIRN-a, novinar N1, novinar Istinomera, novinar nedeljnika Vreme, novinar CINS-a, novinar KRIK-a, novinar Insajdera, Transparentnost Srbije… to su ljudi , odnosno organizacije za koje ste vi tražili informacije."

Poslaniku Martinoviću se u uvredama i napadima pridružila i poslanica Srpske radikalne stranke, partije haškog osuđenika Vojislava Šešelja, Vjerica Radeta, koja je rekla da je reč o organizacijama poznatim po "antisrpskom delovanju".

"Svi zahtevi na koje se Martinović pozivao u svom izlaganju, a koje su naši mediji i organizacije slali državnim institucijama tokom 2018. godine, kao uostalom i svih prethodnih godina, poslati su u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i u javnom interesu. Građani imaju pravo da znaju da li su pojedini funkcioneri plagirali doktorate, da li su nezakonito angažovani u školama, da li govore istinu prilikom javnih izlaganja, kao i da budu obavešteni o drugim malverzacijama i eventualnim kršenjima zakona", stoji u pismu koje su potpisali Centar za istraživačko novinarstvo Srbije – CINS, Televizija N1, Istinomer, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA, Balkanska istraživačka mreža – BIRN, nedeljnik Vreme i Transparentnost Srbija.

Osim što se u pismu podvlači da targetiranje novinara, novinarki i organizacija civilnog društva, "deo kontinuiranog pritiska na rad nezavisnih i profesionalnih medija“, Martinoviću se upućuje poziv:

"Pozivamo Aleksandra Martinovića i poslanike koji su ga podržali da objasne na koji način bi objava traženih informacija uticala na bezbednost Srbije, a Vladu i Narodnu skupštinu da ne koriste institucije za obračun sa nezavisnim medijima i organizacijama."

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG