Dostupni linkovi

Martinović optužio bivšeg Povernika da je radio za medije i NVO


Aleksandar Martinović
Aleksandar Martinović

Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije, izneo je niz optužbi na račun bivšeg poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

Optužio ga je da je od institucija tražio "bezbednosno osetljive podatke" na upit "tobože nezavisnih" medija i nevladinih organizacija, te da se je bio “njihova ekspozitura”.

Takođe, obraćajući se prisutnoj zamenici poverenika Stanojli Mandić, koja je uzvratila da ta institucija ne bira teme kojima se bavi već postupa po zahtevima i žalbama građana, Martinović je dokazivao suprotno.

Tvrdeći da se građani najmanje obraćaju poverenku, otpočeo je nabrajanje medija koji su se obraćali povereniku, nazivajući ih “tobože medijima”, među njima i Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Novinar KRIK-a, CINS-a, novinar Insajdera, novinar Radija Slobodna Evropa, novinar BIRN-a, novinar N1, novinar Istinomera, novinar nedeljnika Vreme, novinar CINS-a, novinar KRIK-a, novinar Insajdera, Transparentnost Srbije… to su ljudi , odnosno organizacije za koje ste vi tražili informacije“, rekao je Martinović.

Između ostalog je upitao i koje građane koji misle dobro Srbiji zanimaju detalji kako je Srbija nabavila vojne i policijske avione i helikoptere.

Predstavnica kancelarije Poverenika Stanojla Mandić, u odgovoru na napade iznela je i podatak da su najviše upita imali upravo građani. Kako je rekla 66 odsto upita je došlo od građana.

Martinović je nastavio sa optužbama:

"Vi ste bili služba i ekspozitura raznih CINS-ova, KRIK-ova, BIRN-ova, Nataše Kandić (Fonda za humanitarno pravo), Nemanje Nenadića (Transparentnost Srbije) i tako dalje, koji su u stvari tražili u najvećem broju slučajeva bezbednosno vrlo osetljive podatke. Kako se približavao kraj mandata Šabića tako se povećavao broj onih koji su tražili bezbednosno osetljive informacije po Srbiju", rekao je Martinović.

Mandić je odgovorila Martinoviću da izveštaji Poverenika nisu razmatrani u plenumu, a da jesu, pitanja su mogla biti upućena direktno Šabiću, te da sada nije korektno govoriti o njemu.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojović, inače takođe funkcionerka SNS, na čijem je čelu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, složila se sa navodima koje je o Šabiću izneo Martinović.

Podsetimo, Šabiću je decembra prošle godine istekao mandat poverenika za informacije od javnog značaja, posle četrnaest godina provedenih na čelnoj poziciji u tom telu.

Na skupštinskoj sednici razmatra se izveštaj o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.


XS
SM
MD
LG