Dostupni linkovi

Iran pozvao Britaniju da odmah oslobodi naftni tanker


HMS Montrose
HMS Montrose

Iran je u petak pozvao Veliku Britaniju da odmah oslobodi naftni tanker koji su Kraljevski marinci zaplijenili prošle sedmice pod sumnjom da je prekršio evropske sankcije isporučujući naftu Siriji, izjavio je portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi za državnu novinsku agenciju Irna.

"To je opasna igra i ona ima svoje posljedice. Zakonsko opravdanje za zapljenu nije validno, oslobađanje tankera u interesu je svih zemalja", izjavio je Mousavi.

Iran je upozorio na recipročne mjere ukoliko tanker ne bude oslobođen.

Britanija je saopštila juče da su tri iranska broda pokušala blokirati prolaz kroz Hormuški moreuz tankeru u britanskom vlasništvu, kroz kojim se prebacuje nafta s Bliskog istoka u ostatak svijeta, ali da su uzmakli kada im se suprotstavio brod Kraljevske mornarice.

Iran negira da je bilo koji njegov brod učinio tako nešto.

Napetosti između Irana i Zapada pojačale su se u prošloj sedmici nakon što je Britanija zaplijenila naftni tanker. London je saopštio da se brod British Heritage, kojim upravlja britanska naftna kompanija BP, primicao Hormuškom moreuzu između Irana i Arapskog poluotoka.

Moussavi je optužio Britaniju da je zaplijenila tanker pod američkim pritiskom.

Zapljena iranskog tankera dolazi u vrijeme naglo pojačanih napetosti između Irana i SAD-a u posljednjim sedmicama.

XS
SM
MD
LG