Dostupni linkovi

Iranski brodovi 'pokušali presresti britanski tanker'


Brod HMS Montrose
Brod HMS Montrose

Iranski brodovi pokušali su omesti britanski naftni tanker u blizini Zaliva prije nego što ga je otjerao brod Kraljevske mornarice, izjavio je glasnogovornik britanske vlade.

HMS Montrose se pozicionirao između tri čamca i tankera British Heritagea prije nego što je izdao verbalna upozorenja iranskim brodovima, rekao je on.

Glasnogovornik je postupke Irana opisao kao "suprotne međunarodnom pravu".

Revolucionarna garda Irana demantovala je tvrdnje da su iranski brodovi "pokušali da blokiraju" prolaz britanskom naftnom tankeru u Ormuskom morezu, prenosi Reuters. U saopćenju Garde navodi se da su iranski brodovi vršili svoje redovne dužnosti i da nije bilo incidenata sa stranim brodovima, uključujući britanska plovila.

Britanske vlasti saopćile su da su tri iranska broda prišla naftnom tankeru British Heritagea, ali da su se okrenuli na drugu stranu, nakon što im je prolaz blokirao britanski ratni brod.

Zvaničnici SAD saopćili su ranije da je pet iranskih plovila, za koja se vjeruje da pripadaju Gardi, prišlo britanskom tankeru, ali da su odustali od namjere da britanskom plovilu blokiraju prolaz nakon upozorenja sa britanskog ratnog broda.

Iran je prijetio da će osvetiti zapljenu jednog od svojih tankera u blizini Gibraltara prošle sedmice.

XS
SM
MD
LG