Dostupni linkovi

Trump odustaje od pitanja državljanstva u popisu


Donald Trump
Donald Trump

Samo nedjelju dana nakon što je insistirao da "apsolutno napreduje", američki predsjednik Donald Trump napustio je svoje ambicije da ubaci pitanje državljanstva u popis za narednu godinu. On je uputio federalne agencije da pokušaju prikupiti informacije koristeći postojeće baze podataka.

"Bitno je da imamo jasan pregled broja građana i negrađana koji čine stanovništvo SAD-a", izjavio je Trump, insistirajući da se "ne povlači".

Međutim, odluka je očigledno bila obrnuta, nakon što je Vrhovni sud blokirao njegove napore osporavajući obrazloženje svoje administracije da zahtijeva da potpisnici ispitanici izjave da li su ili nisu građani.

Trump je prošle sedmice izjavio da je "vrlo ozbiljno" razmatrao izvršni nalog kako bi pokušao prisiliti pitanje.

Međutim, vlada je već započela dugotrajan i skup proces štampanja popisnog upitnika bez njega, a takav potez bi sigurno izazvao trenutni pravni izazov.

Umjesto toga, Trump je u četvrtak izjavio da će potpisati izvršnu naredbu kojom će se svim federalnim odjelima i agencijama uputiti poziv da dostave Ministarstvu trgovine sve zapise o broju građana i ne-građana u zemlji.

XS
SM
MD
LG