Dostupni linkovi

Trampov spektakl ili politizacija Dana nezavisnosti SAD


Vatromet iznad Vašingtona na proslavi Dana nezavisnosti SAD 2018.
Vatromet iznad Vašingtona na proslavi Dana nezavisnosti SAD 2018.

Netipično za dosadašnju tradiciju predsednik SAD Donald Tramp će govoriti na centralnoj proslavi Dana nezavisnosti na kojoj će, po njegovom nalogu, biti demonstrirana i američka vojna moć. Kritičari strahuju da će predsednik proslavu demokratije iskoristiti kao predizbornu kampanju za drugi mandat.

Ovogodišnja proslava Dana nezavisnosti SAD mimo tradicije uključiće demonstraciju američke vojne moći, zbog čega mnogi strahuju da predsednik Donald Tramp (Trump) namerava da politizuje jedan od retkih trenutaka jedinstva u SAD i da ga iskoristi kao kampanju za drugi mandat u Beloj kući, pišu svetski mediji.

Vojna proslava

Tramp je pripremio tenkove, bombardere i drugu ratnu mašineriju za proslavu 4. jula koja se tradicionalno obeležava bez upadljivog prisustva vojske, zbog čega ga kritičari optužuju da koristi vojsku kao političko sredstvo, piše agencija Asošiejtid pres (The Associated Press).

Po nalogu Bele kuće, Pentagon pokušava da sredi da stelt bombarder "B-2" i drugi borbeni avioni izvedu nadletanje nad proslavom u vašingtonskom parku Nešnal mol (National Moll), navodi AP i ukazuje da bi na proslavi Dana nezavisnosti trebalo da učestvuju i borbeni avioni "F-35" i "F-18", vazdušni akrobatski tim Nejvi blu endžels (Navy Blue Angels) i vojni helikopteri.

Tramp je na Tviteru (Twitter) naveo da su vojni lideri "oduševljeni" zbog učešća, ali ako je tako, ocenjuje AP, onda to dobro kriju. Zvaničnici Pentagona na postavljena pitanja upućuju na Belu kuću, dok visoki vojni oficiri ne žele zvanično da kažu da li načelnik Združenog štaba, Džozef Danford (Joseph Dunford), planira da prisustvuje proslavi.

Fundamentalna karakteristika uloge vojske u američkoj demokratiji je njena izdvojenost iz politike, što, kako objašnjava AP, treba da obezbedi da su vojne snage odane Ustavu a ne izabranom lideru kao pojedincu. Članovima vojske zato nije dozvoljeno da govore u političkim kampanjama i zbog toga je Trampov prvi ministar odbrane Džim Matis (Jim Mattis) imao zadršku u vezi vojne parade koju je Bela kuća planirala prošle godine za Dan veterana.

Pokazivanje vojnih mišića uobičajeno u autoritarnim zemljama poput Kine i Severne Koreje nije tipično za Ameriku, ističe agencija. Mada vojni orkestri i počasna garda učestvuju u prazničnim paradama, dok se vojni avioni koriste za nadletanja nad velikim sportskim događajima, SAD tradicionalno ne prikazuju sirovu vojnu snagu kao potvrdu međunarodnog prestiža i uticaja, ukazuje AP.

Isticanje američke vojne moći, po tvrdnjama predstavnika opozicione Demokratske partije, moglo bi pretvoriti proslavu nacionalnog praznika u Trampov predizborni skup na teret poreskih obveznika, dok zvaničnici kažu da će republikanski predsednik izbeći politiku i držati se patriotskih tema u svom govoru ispred Linkoln memorijala, ukazuje Rojters (Reuters).

Mada se Američki predsednici decenijama nisu isticali tokom proslave koja obično privlači stotine hiljada ljudi u vašingtonski park Nešnal mol (National Mall) radi koncerata i vatrometa, Tramp ove godine planira da govori na događaju "Pozdrav Americi" (Salute to America), dodaje agencija.

S druge strane, kako ukazuje Rojters, antiratna grupa Kod pink (Code Pink) saopštila da je obezbedila dozvolu da donese veliki balon "Beba Tramp", koja predsednika prikazuje u pelenama, na protest tokom Trampovog govora, mada dozvola ne dopušta da balon bude ispunjen helijumom da bi mogao lebdeti.

Predsednikova proslava

Ovogodišnja proslava 4. jula odraz je Trampove taštine, opsesije brojem prisutnih, žudnje za pažnjom, uzbuđenja vojnom opremom i flerta s autoritarizmom, ocenjuje CNN i ističe da dovođenje tenkova, nadletanje aviona i duži vatromet (od uobičajenog), znače da će i Dan nezavisnosti - generacijama redak trenutak jedinstva - biti politizovan.

Trampova ideja, na koju je došao kada je u Francuskoj prisustvovao proslavi Dana Bastilje s vojnom paradom, pretvorila se u "elokventnu metaforu preterivanja i polarizacije njegovog predsednikovanja", navodi CNN i ukazuje na ocene kritičara da predsednik umesto "Pozdrava Americi" kako tvrdi, zapravo planira pozdrav sebi.

S druge strane, ocenjuje američka televizija, izlivi gneva demokrata i medija Trampovim otimanjem proslave 4. jula neće pogoditi sve Amerikance, od kojih će mnogi smatrati vojnu paradu dobrodošlim prikazom snage zemlje.

Mada će proslava 4. jula podvući Trampovo rasipanje javnog novca, spornu etiku, manjak transparentnosti i haos u organizovanju stvari u poslednjem trenutku, s pozornice će se on predstaviti kao patriota i prkosna šiba elite koja prezire vrednosti Amerikanaca, što je, kako ukazuje CNN, strategija koju je koristio da pobedi na izborima 2016. i na koju računa za drugi mandat.

Mnogi Trampove nastupe smatraju neukusom, ali su oni često zasnovani na lukavom političkom predosećaju i slike glavnog komandanta sa zastavom dobro će doći u zbirci snimaka za predizbornu kampanju, zaključuje CNN, dodajući da će svako ko bude kritikovao proslavu moguće biti prikazan kao neko ko ne poštuje vojsku i nije patriota.

S druge strane, ocenjuje Njujork tajms (The New York Times) u uredničkom komentaru, Trampova ekstravagancija za 4. jul je već postigla ono što je sigurno bio jedan od njegovih ciljeva - da iritira svoje protivnike.

Čitav događaj je u skladu s njegovim brendom prisvajanja časne tradicije oružanih snaga za političke proslave, piše list, ali i ukazuje na Trampovu omašku kada je obećao novinarima da će biti prikazani "novi novcati Šerman tenkovi", koji nisu u upotrebi od Korejskog rata.

Ipak, bilo bi interesantno da se uključe i tenkovi nazvani po generalu Vilijamu Šermanu (William Sherman) koji je predvodio brutalan marš kroz Džordžiju protiv pobune robovlasničke države, dodaje njujorški list. Pored toga, spomenik čoveku koji je naložio Šermanu da krene u nemilosrdni rat, Abraham Linkoln (Lincoln) biće u pozadini predsednikovog televizijskog obraćanja, i pitanje je da li će u publici biti borbenih zastava Konfederacije, kako je uobičajeno na Trampovim skupovima.

Bivši predsednici

Dok se na Dan nezavisnosti prethodni predsednici nisu pojavljivali u čuvenom parku od Linkoln memorijala do Kapitola, niti su držali govore u udarnom televizijskom terminu, Tramp u ovom značajnom raskidu s tradicijom stavlja sebe u centar pažnje 4. jula, piše časopis Ekonomist (The Economist) i ukazuje na Trampov tvit - "obratiće vam se vaš omiljeni predsednik, ja".

Plan o uključivanju vojske izazvao je zabrinutost da će Tramp proslavu posvećenu pre svega demokratiji, slobodama i građanima koji u njima uživaju, pretvoriti u slavljenje vojske, piše Ekonomist i podseća da je da Tramp već kršio predsedničke norme koristeći zvanične posete vojnim bazama za kritike demokrata.

Mnogi bivši predsednici u proteklom veku su provodili Dan nezavisnosti van Vašingtona, a kada bi bili u prestonici, uglavnom su bili u Beloj kući, ukazuje Ju-Es-Ej tudej (USA Today).

Na primer, navodi najtiražniji američki dnevnik, Frenklin Ruzvelt (Franklin D. Roosevelt) je 1936. otišao u Virdžiniju da oda počast Tomasu Džefersonu (Thomas Jefferson), dok je 2004. Džordž Buš mlađi (George W. Bush) otišao u Zapadnu Virdžiniju da oda počast američkim trupama u Iraku i Nacionalnoj gardi.

Džimi Karter (Jimmy Carter) je 1977. gledao vatromet s terase Bele kuće, a Barak Obama (Barack) je 2010. organizovao roštilj za oko 1.200 pripadnika vojske na travnjaku kod predsedničke rezidencije. Poslednji predsednik koji je bio na čelu proslave Dana nezavisnosti je bio Ronald Regan (Reagan) 1987. kada je 3. jula govorio kod Džeferson memorijala i najavio zakon o ekonomiji.

Ipak, kako navodi Ju-Es-Ej tudej, ovogodišnja proslava se poredi s Danom nezavisnosti 1970. kada je Ričard Nikson (Richard Nixon) držao "Dan u čast Amerike" (Honor America Day) 4. jula u Nešnal molu. Događaj se, međutim, pretvorio u nerede u kojima je policija ispaljivala suzavac na antiratne demonstrante, mada Nikson čak nije ni bio tamo, već u Kaliforniji, odakle je pisao poruku koja je prikazana u Nešnal molu.

Dok kritičari optužuju Trampa da ubacuje politiku u nadstranački događaj koji ima nacionalan značaj, većini turista s kojima je Ju-Es-Ej tudej razgovarao u Vašingtonu generalno se sviđa ideja o vojnoj ekstravaganciji za proslavu 243. rođendana države.

XS
SM
MD
LG