Dostupni linkovi

Mogherini i Hahn: Nema mesta poricanju i glorifikaciji ratnih zločinaca


Srebrenica

Odlazeća visoka predstavnica za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost EU Federica Mogherini i odlazeći evropski komesar nadležan za pitanja proširenja Johannes Hahn su poručili da je zajednička dužnost da se svi uvek sećamo Srebrenice, "jednog od najmračnijih trenutaka čovečanstva u modernoj evropskoj istoriji".

"Nema mesta zapaljivoj retorici, poricanju, revizionizmu ili glorifikaciji ratnih zločinaca. Pokušaji prepisivanja istorije u Bosni i Hercegovini ili bilo gde drugde su neprihvatljivi", upozorili su Federica Mogherini i Johanes Hahn u saopštenju povodom komemoracije genocida u Srebrenici.

Mogherini i Hahn poručuju da je zajednička odgovornost da se čvrsto usidri mir i obezbedi stabilna budućnost svih građana kako u BiH tako i u širem regionu.

Dva evropska predstavnika koji su se proteklih pet godina direktno bavili zemljama Zapadnog Balkana su podvukli da se mora okončati nekažanjavanje i prevazići nasleđe iz prošlosti.

Oni su naglasili da je BiH izrazila želju da postane članica EU stoga su poručili tamošnjim političkim liderima da trebaju aktivno raditi na promociji dijaloga i poštovanja.

XS
SM
MD
LG