Dostupni linkovi

Tramp zapretio zaoštravanjem sankcija protiv Irana


Donald Tramp
Donald Tramp

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp zapretio je danas da će dalje pojačati sankcije protiv Irana i ponovo je kritikovao nuklearni sporazum iz 2015. koji je ta zemlja potpisala sa svetskim silama.

Tramp je povukao SAD iz tog nuklearnog sporazuma koji je nudio smanjenje sankcija Iranu ako on ograniči svoj nuklearni program.

On je na Tviteru napisao da Iran u tajnosti obogaćuje uranijum kršeći sporazum iz koga su SAD izašle.

"Sankcije će uskoro biti znatno zaoštrene", rekao je on.

Iran je poštovao sporazum ali je u nedelju povećao obogaćivanje uranijuma iznad granica određenih tim dokumentom.

Amerika poziva svetske sile potpisnice nuklearnog sporazuma sa Iranom da ne popuste pred iranskim zahtevima davanjem novih ekonomskih podsticaja da bi on odustao od jačanja svog nuklearnog programa.

Američka ambasadorka pri međunarodnim organizacijama u Beču Džeki Volkot rekla je danas na skupu u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) da nedavni potezi Irana da obogati uranijum iznad granica međunarodnog sporazuma predstavljaju "nuklearnu ucenu" i da loše ponašanje Irana ne treba nagraditi, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Diplomate se danas sastaju u Beču za specijalni sastanak upravnog odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju na zahtev SAD da razgovaraju o iranskom nuklearnom programu.

XS
SM
MD
LG