Dostupni linkovi

Policija deblokirala cestu kod Mostara


Policijske snage deblokirale su magistralni put M-17 nakon što su radnici Aluminija blokirali cestu između Mostara i Jablanice
Policijske snage deblokirale su magistralni put M-17 nakon što su radnici Aluminija blokirali cestu između Mostara i Jablanice

Policija je deblokirala magistralnu cestu M-17 nakon višesatne blokade od strane radnika Aluminija.

Oko 300 radnika Aluminija, nekadašnjeg giganta koiji se našao pred potpunim kolapsom, nešto iza 15 sati u utorak blokirali su saobraćaj na glavnom putu M-17, koji vodi od Sarajeva ka Jadranskom moru, u mjestu Salakovac, oko 15 km sjeverno od Mostara.

Kolone vozila bile su duge nekih desetak kilometara u oba pravca, a nezadovoljni radnici su samo propuštali kola hitne pomoći, te putnike sa malom djecom. Oko četiri sata je većina putnika čekala na prolaz.

Kako su kolone bile kilometarske, iz BIHAMK-a su apelovali na vozače da voze oprezno i izbjegavanju preticanje.

U ponoć je najavljeno potpuno isključenje snabdijevanja Aluminija strujom, usljed čega će biti ugašeni tehnološki zahtjevni pogoni te fabrike.

U razgovoru s novinarima mnogi putnici su izrazili nezadovoljstvo blokadom puta.

“Mislim da bi trebao biti protest pred vladom, a ne da zatvaraju puteve”, rekao je Branko, iz Slovenije, koji je u trenutku razgovora s novinarima već dva sata čekao na prolaz ka Sarajevu.

“Nisu drugi ljudi odgovorni za to”, kazao je. “Živim tu, tri kilometra niže. Mislim da je ovo politika, ovo nema veze ni sa radnicima, ni sa Aluminijem. Trebaju blokirati one koji su krivi, a ne ovdje nas”, izjavio je Edin Abaza, koji nije mogao otići kući.

XS
SM
MD
LG