Dostupni linkovi

Brnabić neće u Srebrenicu jer nije 'pozvana'


Premijerka Srbije Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je potvrdila je da neće prisustovati na obilježavanju godišnjice genocida 11. jula u Srebrenici, jer kako je navela, nije pozvana.

"Nisam pozvana u Potočare i neću ići. Svakako dobru poruku ne daje ni to što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tada kao predsjednik Vlade Srbije za 20.godišnjicu od ovog užasnog zločina bio u Potočarima gdje je bio napadnut i životno ugrožen. Do dana današnjeg niko nije odgovarao za taj napad i mislim da to nije dobra poruka za regionalnu saradnju", navela je Brnabićeva.

Ona je uputila najdublje saučešće svim žrtvama sukoba u Bosni i Hercegovini, te istakla da je tu da pomogne kako bi doprinijela da se region učini stabilnijim prije svega zbog mladih.

"Ako se stalno vraćamo na jedne te iste nesporazume među nama, neslaganja i prošlost, te ne gledamo u budućnost onda ni region neće biti nikako drugačiji nego što je bio u prošlosti", smatra Brnabić.

Nakon izjave da neće ići u Potočare na komemoraciju i sahranu posmrtnih ostataka 33 žrtve genocida u Srebrenici jer “nije pozvana”, iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) pozivali su Anu Brnabić kao i druge predstavnike izvršne vlasti da svojim prisustvom i paljenjem svijeća 11. jula od 19 časova u parku kod Predsedništva Srbije izraze duboko poštovanje prema žrtvama srebreničkog genocida.

"Inicijativa podsjeća Anu Brnabić da Republika Srbija mora poštovati odluke međunarodnih sudova, kao i sudski utvrđene činjenice, te da je obaveza Srbije da prizna genocid u Srebrenici, ne samo kao jedan od značajnijih koraka na putu Srbije ka Evropskoj uniji, već prvenstveno kao poštovanje dostojanstva i priznanje žrtava, i poštovanje međunarodnog prava," navodi se u saopštenju Inicijative.

Iz Inicijative dalje navode da ukoliko Ana Brnabić kao predsjednica Vlade Srbije ima ambiciju da baštini ideju mira i stabilnosti u regionu onda je izvinjenje žrtvama genocida u Srebrenici minimum koji može učiniti.

Hiljade ljudi na Maršu mira ka Srebrenici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

XS
SM
MD
LG