Dostupni linkovi

Bregu: Regionalni ekonomski prostor treba da bude funkcionalan 


Generalna sekretarica Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je u Sarajevu da je potrebno da Regionalni ekonomski prostor (REA) postane u potpunosti funkcionalan, da poslovne transakcije budu jednostavnije i da se ulože politički napori da se građanima Zapadnog Balkana omogući slobodno kretanje uz ličnu kartu i otklone strukturalne prepreke trgovini i investicijama.

"Krajnje je vrijeme da se primjeni odgovarajući mehanizam sličan Šengenu kako bi se omogućilo putovanje u cijelom regionu i otvorio put za postepeni prelazak na slobodno kretanje građana Zapadnog Balkana", rekla je Bregu u svom obraćanju na samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi danas u Sarajevu.

Bregu je zahvalila BiH na saradnji tokom prethodne godine kada je predsjedavala Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), kao i na doprinosu u vođenju i jačanju regionalne saradnje kroz Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

"Kao što sam rekla prošle sedmice u Poznanju, i ponovila, još jednom ističem prijeku potrebu da se Regionalni ekonomski prostor više iskoristi. Tok robe, usluga, kapitala i ljudi i dalje nailazi na prepreke, a mi kasnimo u oblastima povezanosti, digitalizacije i inovacija", rekla je ona.

XS
SM
MD
LG