Dostupni linkovi

Bregu: Regionalna saradnja doprinosi dugoročnom pomirenju 


Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je da su regionalna saradnja i ideja Regionalnog ekonomskog prostora (REA) u najboljem interesu građana Zapadnog Balkana jer doprinose dugoročnom pomirenju, prenosi agencija Beta.

"REA ima jasan status, u njegovoj srži je zajedništvo. Dajmo snagu regionalnom ekonomskom prostoru i regionalnoj saradnji da iscrtaju put za održivo i dugoročno pomirenje na Zapadnom Balkanu", navela je Bregu.

U članku uoči Samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa u poljskom gradu Poznanu, Bregu je rekla i da regionalna saradnja postaje pouzdan model koji prati magnetsku privlačnost EU.

"EU ima magnetsku privlačnost, a regionalna saradnja postaje pouzdan model. Radi budućnosti, osvrnimo se na prošlost zato što neprijatna prošlost i dalje predstavlja pretnju", kazala je Bregu.

Ona je podsetila da su juče stupile na snagu znatno niže cene rominga na Zapadnom Balkanu i dodala da to znači da će građani regiona više razgovarati i pretraživati internet, a plaćati manje. Navela je i da za dve godine neće biti nikakvih troškova rominga unutar regiona, a da će troškovi prema EU biti mnogo niži.

Ocenila je da je to rezultat realnih očekivanja "začinjenih velikom količinom odlučnosti, snage i volje političkog regiona, kao i istinskom podrškom evropskih lidera".

Navela je da RCC zbog toga ima velika očekivanja od Samita u Poznanu i podsetila da je na Samitu u Trstu 2017. usvojen Višegodišnji akcioni plan za Regionalni ekonomski prostor (MAP REA), koji obuhvata i novi Regionalni sporazum o romingu.

Bregu je kazala da je region daleko odmakao u pripremi terena za uzajamno priznavanje akademskih kvalifikacija u okviru šest ekonomija Zapadnog Balkana, za usklađivanje nacionalnih investicionih politika sa Regionalnim programom investicijskih reformi (RIRA), i za izradu plana za integraciju Roma u regionu i unapređenje njihovih uslova života.

Navela je da je najnovije izdanje istraživanja javnog mnjenja i privrednika Balkanski barometar, za 2019. godinu, koje radi RCC, pokazalo da ljudi u regionu žele radna mesta, da je 60 odsto njih zabrinuto zbog nezaposlenosti, ali da sve više brinu i zbog korupcije i odliva mozgova, da 39 odsto razmišlja o odlasku u inostranstvu radi posla.

Istraživanje je pokazalo, dodala je Bregu, i da 56 odsto građana regiona, a 61 odsto mladih, veruje u koristi koje donose evropske integracije, a 74 odsto u koristi regionalne saradnje, dok 67 odsto privrednika ceni kvalitet regionalne saradnje, a 64 odsto tako misli o članstvu u EU.

Šesti Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa biće održan 4. i 5. jula u Poznanu, a u fokusu sastanaka biće ekonomija, povezivanje, bezbednost i civilno društvo.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa nemačke kancelarke Angele Merkel, pokrenuta 2014. godine s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana, da se unaprede regionalna saradnja i evrointegracije regiona.

XS
SM
MD
LG