Dostupni linkovi

Zašto se Roćen povlači iz diplomatije


Milan Roćen
Milan Roćen
Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen potvrdio je da nakon šest godina podnosi ostavku i da se povlači iz diplomatije. Ministar je najavio da će njegova odluka o povlačenju sa mjesta šefa diplomatije biti formalizovana u narednih par nedjelja. O razlozima napuštanja vrlo uticajne funkcije odmah nakon početka pregovora o članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji, politički subjekti imaju različita mišljenja.

Potvrđujući da će napustiti funkciju ministra vanjskih poslova, šef crnogorske diplomatije Milan Roćen je nakon svečanog otvaranja ljetnje škole diplomatije u Beranama saopštio, da su razlozi lični i da su njegov šestogodišnji mandat obilježili uspjesi. Među tim uspjesima je i ključni - otvaranje pregovora sa Evropskom unijom o članstvu. Roćen je prethodno dnevnom listu "Pobjeda" saopštio namjeru da se povuče iz diplomatije rekavši da smatra da je pravi trenutak za povlačenje nakon svih vanjskopolitičkih uspjeha koje je Crna Gora ostvarila, posebno nakon što su otvoreni pristupni pregovori sa Evropskom unijom i nakon što je Crna Gora na samom pragu članstva u NATO.

„Šest godina sam na čelu Ministarstva vanjskih poslova. Sve uspjeh za uspjehom. Zaista mislim da je Crna Gora napravila meteorski uspon, ali možda nije zgodno da ja o tome pričam. Čeka me dosta obaveza u naredne dvije nedjelje da završim, prije nego se to sve okonča. Biće prilike da o tome još pričamo”, izjavio je Roćen.

Svetozar Jovićević
Svetozar Jovićević
Treba reći da je odluka ministra Roćena o napuštanju te funkcije stigla na samom kraju mandata aktuelne Vlade, te to otvara pitanje da li Roćen ima drugih političkih ambicija i da li postoje dodatni razlozi za napuštanje čelne funkcije u Ministarstvu vanjskih poslova. Milan Roćen je saopštio da će nastaviti da radi “nešto pametno i korisno za Crnu Goru", ali nije precizirao svoje planove. Osim što je neobičan trenutak za povlačenje, postoje stvari koje upućuju da razlozi zbog kojih se Roćen povlači nisu jedini, kaže nekadašnji diplomata i profesor Svetozar Jovićević.

„Jeste neobičan trenutak svakako, u kome se povlačenje dešava. Ne znam ja niti hoću da nagađam koji su to stvarni razlozi, ali skoro sam potpuno siguran da nijesu oni koji su navedeni. Na to me upućuju dvije stvari. Prva, iskustvo sa predstavnicima ove vlasti je takvo da vi nikad ne čujete prave razloge, nego uvijek neke okolišne. A za pravim razlozima morate da tragate sami. I još jedna važnija stvar, povlačenje u trenutku kad su izbori na vidiku, kad će ta Vlada trajati još koji mjesec je krajnje neuobičajeno. Dakle moguće da postoje, skoro sam siguran da postoje sasvim drugi razlozi, nego oni koji se javno navode, ali o njima niti što znam niti želim da špekulišem”, kazao je Jovićević.

PzP: Predizborni manevar

Veoma je bilo teško doći do sagovornika koji bi prokomentarisali najavu povlačenja ministra Roćena sa funkcije, jer su mnogi bili iznenađeni objavljivanjem njegove odluke. Član skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije iz Socijaldemokratske partije Raško Konjević kaže da se radi o ličnoj odluci ministra nakon uspješnog otvaranja procesa pregovora sa Evropskom unijom.
Raško Konjević
Raško Konjević

"Imajući u vidu da se radi o ličnoj preferenciji, ja bih prepustio da eventualno ukoliko smatra da ima potrebe, da detaljnije obrazloženje u tom kontekstu da ministar, kada i konačno bude odlučio o tome. Tako da nebih izvlačio bilo kakvu političku konotaciju u tom smislu, osim doprinosa ministra Roćena u otvaranju procesa pregovora. A na ministru Roćenu je da osim ovog objašnjenja dâ eventualno neko dublje objašnjenje u tom smislu. Za mene razumljiv trenutak ukoliko imate takvu ličnu preferenciju koju ima ministar Roćen i koju je saopštio, želite da efektuirate. Mislim da je taj trenutak adekvatan nakon jedne naporne faze koju ste imali u procesu integracija koju ste uspješno doveli do kraja, da tu ličnu preferenciju prosto aktivirate u tom trenutku”, rekao je Konjević.

U dijelu opozicije smatraju da najava povlačenja šefa diplomatije Milana Roćena sa te dužnosti predstavlja predizborni manevar kojim se želi dobiti naklonost Berlina i Brisela. Kako je opozicioni Pokret za promjene naveo u saopštenju, nazivajući Roćena desnom rukom šefa režima Mila Đukanovića, odluka je privremenog karaktera i procjenjuju da će se Roćen nakon jesenjih izbora vratiti na čelo Vlade Crne Gore. U Pokretu za promjene smatraju da se ovim manevrom želi relaksirati vlada Igora Lukšića, kako bi povratila njemačku naklonost tokom predizbornog perioda. PZP je katergoričan u stavu da Roćen važi za ruskog čovjeka i za glavnu prepreku svim njemačkim inicijativama unutar vlade.

Ministar Milan Roćen je na javnim funkcijama više od tri decenije, od funkcija u Centralnom komitetu saveza komunista osamdesetih godina, pa do savjetničkih i diplomatskih funkcija od devedesetih do danas. Roćen je bio dugogodišnji spoljnopololitički i politički savjetnik Mila Đuknovića dok je obavljao najviše državne funkcije i generalni menadžer referendumske kampanje.

Od 2006. godine je ministar vanjskih poslova koje su obilježili procesi evropskih i NATO integracija, ali i odluka o priznanju nezavisnosti Kosova koja je izazvala oštre reakcije i probleme u diplomatskim odnosima sa Srbijom. S obzirom da je Roćen duži niz godina bio diplomatski predstavnik u Rusiji, od strane opozicije i nevladinog sektora je često optuživan da je bio glavna karika za dovođenje ruskih biznismena u Crnu Goru koji su između ostalog preuzeli i Kombinat aluminijuma.
XS
SM
MD
LG