Dostupni linkovi

Turska pozvala EU da bude 'osjetljivija' prema pitanju migracija


Kamp za izbjeglice iz Sirije u Turskoj
Kamp za izbjeglice iz Sirije u Turskoj

Zamjenik turskog ministra vanjskih poslova u utorak je pozvao EU da bude osjetljivija i odgovornija prema pitanju migracija, javlja agencija Fena.

"Pozivamo EU da bude osjetljivija i odgovornija po tom pitanju," izjavio je zamjenik ministra Yavuz Selim Kiran na forumu o migracijama i dijaspori koji je organizirao Centar za bliskoisočne studije (ORSAM), u saradnji s čelništvom agencije turskog ministarstva kulture za Turke van zemlje i njima bliske zajednice (YTB).

Kiran je također pozvao međunarodnu zajednicu da pošteno podijeli breme i teret izbjegličke krize.

Naglašavajući značaj potrebe za zajedničkom akcijom, kazao je da razloge migracija treba duboko analizirati.

Također je istakao da se širom svijeta nalazi 258 miliona migranata, uključujući 71 milion prinudno raseljenih lica i 26 miliona izbjeglica.

Naglašavajući turske napore na udomljavanju više od četiri miliona izbjeglica, on je kazao da se njegova zemlja ne može sama nositi s tim problemom.

"Ne dolazi u obzir da Turska bude neosjetljiva prema vatri koja je buknula u toj zemlji (Siriji). Otvorili smo i vrata i srca za našu sirijsku braću," istaknuo je Kiran.

Naveo je da je više od tri miliona sirijskih izbjeglica u Turskoj i da je skoro 268.000 neregularnih migranata ušlo u Tursku od januara.

Komentirajući sporazum o rješenju izbjegličkog problema potpisan 18. marta 2016., Kiran je kazao da se problemi jednostavno mogu rješavati zajedničkom voljom i odgovornošću.

Turski predsjednik koji se nalazi u Bosni i Hercegovini gdje je prisustovao samitu Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP), također je naglasio da je Turska utočište za nekoliko miliona izbjeglica.

"Fokusiraćemo se na pitanje migracija, proširenje resursa, transportnih ruta u regiji i slično. Zemlje EU se ne mogu prihvatiti za prihvat nekoliko desetina hiljada izbjeglica, Turska je utočište za nekoliko miliona izbjeglica. Potrošnja koju je Turska ostvarila za pomoć izbjeglicama premašila je 36 milijardi dolara", objasnio je Erdoan.

Turska i EU potpisale su sporazum o izbjegličkom pitanju u martu 2016. koji je imao za cilj da obeshrabri neregularnu migraciju preko Egejskog mora, te potakne poduzimanje strogih mjera prema trgovcima ljudima i poboljšanje životnih uslova za skoro tri miliona sirijskih izbjeglica u Turskoj.

XS
SM
MD
LG