Dostupni linkovi

U Beogradu performans na godišnjicu genocida u Srebrenici


Memoraijalni komples u Potočarima
Memoraijalni komples u Potočarima

“Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“, naziv je performansa koji će na godišnjicu počinjenog genocida biti izveden u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu, saopštio je danas Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

U saopštenju kojim se najavljuje performans, koji će biti izveden uz podršku Ambasade Švajcarske u Srbiji, Helsinški odbor podseća da se 11. jula širom Evrope obeležava Dan sećanja, u znak pijeteta prema 8000 Bošnjaka ubijenih u nekoliko dana 1995. godine.

Podvlači se da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju utvrdio da je u okviru političkog i vojnog vrha Republike Srpske postojao plan koji je imao za cilj da se bosanski Muslimani eliminišu iz Srebrenice. Navodi i da su sudovi u Bosni i Hercegovini utvrdili odgovornost više desetina srednje i niže rangiranih pripadnika Vojske Republike Srpske.

„Ovi sudski procesi ostavili su iza sebe obilje neporecivog znanja o žrtvama, počiniocima i planerima zločina“, stoji u saopštenju Helsinškog odbora.

“Uprkos tome, u Srbiji uporno izostaje javna politička i društvena solidarnost sa žrtvama ovog zločina“, podseća se i zaključuje da Helsinški odbor realizuje performans „protiveći se praksi ćutanja, poricanja i revizije sudski utvrđenih činjenica“.

Autor i reditelj performansa je Zlatko Paković, dok će u izvođenju učestvovati glumci Dušana Stojanović Glid, Boris Milivojević, Sanja Marković i Vahid Džanković.

XS
SM
MD
LG