Dostupni linkovi

Ambasada SAD: Pravda za braću Bitići prioritet u bilateralnim odnosima sa Srbijom


Sahrana braće Bitići 2002. godine

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji izdala je saopštenje povodom 20. godišnjice od ubistva braće Bitići, u kome podseća da taj slučaj ni nakon dve decenije nije rasvetljen.

"Iako je prošlo dvadeset godina, njihova ubistva još uvek nisu ispravno i potpuno istražena. Njihova smrt je nešto što ne možemo i nećemo zaboraviti. Pravda za braću Bitići ostaje prioritet u našim bilateralnim odnosima sa Srbijom. Vlada Sjedinjenih Država ponovo poziva vlasti u Srbiji, koje su tokom godina obećavale pomoć u ovom slučaju, za razrešenje ovog slučaja”, navodi se u saopštenju ambasade SAD.

Američki državljani, braća Mehmet, Agron i Ili Bitići uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog, kako su tvrdili beogradski zvaničnici, nelegalnog prelaska granice, da bi po odsluženju kazne bili pušteni iz zatvora a potom ubijeni.

Njihova tela su otkrivena jula 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji na području baze koju je kontrolisala jedinica pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija. Tela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na potiljku.

Dvojica policajaca optuženih za pomaganje u likvidaciji braće Bitići, Sreten Popović i Miloš Stojanović, su prema odluci odjeljenja Višeg suda u Beogradu za ratne zločine oslobođeni krivice. Sud je naveo da nema dokaza o njihovoj umešanosti u ubistva počinjena jula 1999. godine.

Njih je optužnica teretila da su jula 1999, pomažući drugom u izvršenju krivičnog dela, prekršili pravila međunarodnog prava prema ratnim zarobljenicima braći Bitići.

U junu 2018. Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa usvojio je rezoluciju o ubistvu američkih državljana, braće Bitići u Srbiji u julu 1999. godine.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG