Dostupni linkovi

Porodica Bitići pozvala Vučića i Tačija da spreče prevremeno oslobađanje Đorđevića


Sa sahrane braće Bitići 2002.
Sa sahrane braće Bitići 2002.

Fatos i Iljir Bitići, braća trojice američkih državljana iz redova Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) ubijenih u Srbiji 1999. godine pozvali su u ponedeljak predsednike Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija da spreče prevremeno puštanje na slobodu nekadašnjeg zamenika ministra unutrašnjih poslova Srbije Vlastimira Đorđevića.

Đorđević je osuđen pred Haškim tribunalom za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti zbog svoje uloge u premeštanju tela Albanaca ubijenih tokom sukoba na Kosovu i 17. juna stiče pravo na prevremeno puštanje na slobodu. On je i među osumnjičenima u slučaju ubistva braće Bitići.

U pismu Vučiću, članovi porodice Bitići su naveli da on "više od pet godina obećava i njima i SAD da će slučaj braće Bitići biti uskoro rešen" i dodali da "u narednih nekoliko nedelja i meseci ima jedinstvenu priliku da pokaže svoju odlučnost".

Uz podsećanje da Vlastimir Đorđević, bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, stiče pravo na prevremeno puštanje na slobodu 17. juna članovi pordice Bitići pozvali su presednika Srbije da se "otvoreno suprotstavi tome" izrazivši uverenje da "Đorđević ima važne informacije koje mogu pomoći u pronalaženju drugih masovnih grobnica i da on zna mnogo više o ubiustvu braće Bitići".

"Pozivamo vas i vašu vladu da izvršite pritisak na njega da otkrije te informacije kako bismo mi i stotine drugih porodica i mogli pronaći privid mira", navodi se u pismu koje su potpisali Ahmet, Bahrije Iljir i Fatos Bitići.

Pismo sa istim apelom članovi porodice Bitići poslali su danas i predsedniku Kosova Hašimu Tačiju. Sa istim zahtevom porodica Bitići se 20. maja obratila i predsedniku Mehanizma za međunarodne krivične sudove Karmelu Adijusu navodeći da je Đorđević "naredio kidnapovanje" braće Bitići i da je odgovoran za njihovo ubistvo i "ne treba da bude pušten dok ne pokaže da se promenio".

Tom apelu se 24. maja pridružilo i više od 30 srpskih i kosovskih nevladinih organizacija koje su izrazile očekivanje da će Adjijus pozvati Đorđevića da iznese informacije o "preostalim masovnim grobnicama u Srbiji u kojima su pokopana tela ubijenih Albanaca" i podatke o učesnicima "dogovora i izvršiocima streljanja braće Bitići".

Američki državljani braća Mehmet, Agron i Ilija uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog, kako su tvrdili beogradski zvaničnici, nelegalnog prelaska granice, da bi po odsluženju kazne bili pušteni iz zatvora a potom ubijeni.

Njihova tijela su otkrivena jula 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu. Tijela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na potiljku.

Dvojica policajaca optuženih za pomaganje u likvidaciji braće Bitići, Sreten Popović i Miloš Stojanović su prema odluci odjeljenja Višeg suda u Beogradu za ratne zločine oslobođeni krivice. Sud je naveo da nema dokaza o njihovoj umiješanosti u ubistva počinjena jula 1999. godine.

Njih je optužnica teretila da su jula 1999, pomažući drugom u izvršenju krivičnog djela, prekršili pravila međunarodnog prava prema ratnim zarobljenicima braći Bitići.

U junu 2018. Odbor za vanjske poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa usvojio je rezoluciju o ubistvu američkih državljana, braće Bitići u Srbiji u julu 1999. godine.

XS
SM
MD
LG