Dostupni linkovi

EU, Njemačka i Kina reagovale na iransko obogaćivanje uranijuma


Iran, radnici u nuklearnom pogonu
Iran, radnici u nuklearnom pogonu

Evropska unija (EU) pozvala je Iran da obustavi obogaćivanja uranijuma preko granice utvrđene međunarodnim sporazumom koji je Iran sklopio s drugim svjetskim silama, zjavila je glasnogovornica EU Maja Kocijančič i dodala da je EU veoma zabrinuta.

Iran od danas obogaćuje uranijum na više od 4,5 odsto, javila je agencija Isna, pozivajući se na iransku agenciju za atomsku energiju.

Iranska agencija za atomsku energiju navela je da je taj stepen obogaćivanja uranijuma dovoljan za potrebe goriva za jedinu iransku nuklearnu centralu.

Najnovija odluka Irana je odgovor na povlačenje SAD iz tog sporazuma i na ponovno uvođenje sankcija.

Njemačka je saopćila da za sada neće preduzimati mjere protiv Irana, već će sačekati izvještaj inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o tvrdnjama Teherana da obogaćuje uranijum.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Rajner Brojl rekao je da IAEA još nije objavila izvještaj ali da se "radi o danima ne o sedmicama".

Brojl je novinarima rekao da će Njemačka proučiti izvještaj čim se on bude pojavio i razgovarati o daljim koracima s ostalim potpisnicama nuklearnog sporazuma - Iranom, Kinom, Rusijom, Velikom Britanijom i Francuskom.

Kina je pozvala na diplomatsko rješenje spora o iranskom nuklearnom sporazumu. Peking žali zbog odluke Irana, saopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova. Glasnogovornik ministarstva Geng Shuang kazao je da Kina poziva sve strane umiješane u spore da pokažu suzdržanost.

XS
SM
MD
LG