Dostupni linkovi

Gruzijski TV kanal suspendovao voditelja zbog uvreda na račun Putina


Gruzijski voditelj koji je ruskog predsjednika Vladimira Putina nazvao 'smrdljivim okupatorom'
Gruzijski voditelj koji je ruskog predsjednika Vladimira Putina nazvao 'smrdljivim okupatorom'

TV voditelj je Putina između ostalog nazvao 'smrdljivim okupatorom'

Gruzijski opozicioni televizijski kanal Rustavi 2 suspendovao je na dva mjeseca svog voditelja jer je tokom programa koristio vulgarne riječi kojima je opisao ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prije ove mjere Rustavi 2 kanal je obustavio emitovanje na šest sati tokom noći 8. jula zbog komentara voditelja i brojnih demonstranata koji su okružili zgradu u kojoj se nalazi TV stanica.

Osude koje je u programu u kojem se analiziraju vijesti pod nazivom 'Postscript' izrekao voditelj Giorgije Gabunija, gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili, gradonačelnik Tbilisija kao i rusko ministarstvo vanjskih poslova označili su 'provokacijom'.

Gruzijski voditelj psovkama na Vladimira Putina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Gruzijski premijer Mamuka Bahtadze nazvao Gabunijeve izjave u televizijskom programu "ništa drugo nego odvratni čin provokacije i pokušaj destabilizacije naše zemlje. Nešto što je potpuno neprihvatljivo!"

Gruzijski odjel Journalistic Ethic-a opisao je jednominutno Gabunijevo bješnjenje tokom TV programa "neetičnim ponašanjem" od strane novinara koji narušava povjerenje javnosti i poštovanje za sve novinare.

"Ovo što se dogodilo je velika sramota za Gruzijce", rekao je glasnogovornik Kremlja, Dmitri Peskov.

"Sve to nije ništa drugo nego posljedica bezvoljnosti ili nedostatka spremnosti države da od samih početaka pooštri mjere za omladinu koja ima ekstremističke sklonosti”, dodao je Peskov.

Demonstranti su se počeli okupljati ispred zgrade TV stanice Rustavi 2 kasno uveče u nedelju 7. jula, nakon što je Gabunija predstavio svoj sedmični program sa vulgarnim govorom protiv Putina.

Gabunija je Putina, između ostalog, nazvao 'smrdljivim okupatorom' i 'moržem', koristio je brojne psovke usmjerene ka njemu, kao i njegovim roditeljima i na koncu obećao da će oskrvnaviti Putinov grob.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova opisalo je Gabunijeve izjave kao 'neprihvatljiv napad bestidnim jezikom' koji je bio 'bez presedana u svojoj zlobnosti."

"Smatramo da je ovo još jedna otvorena provokacija gruzijskih radikalnih snaga usmjerenih na potkopavanje rusko - gruzijskih odnosa" naveli su iz ruskog ministarstva.

Rusko ministarstvo također je pohvalilo gruzijske vlasti koje su 'pronašle snagu da se udalje od provokatora i osude njihovo ponašanje'.

"Također, smatramo ispravnim ogorčenje sa kojim je taj događaj dočekan u gruzijskom društvu", navodi se dalje.

Generalni direktor Rustavi 2, Nika Gavramia, rekao je da je donio odluku da privremeno suspenduje emitovanje dvadesetčetvorosatnog TV kanala nakon što su demonstranti napali nekoliko kamermana i novinara stanice.

Emitovanje je obustavljeno u dva sata iza ponoći i nastavljeno ponovo ujutro u osam.

Demonstranti zahtijevaju ostavku Gabunijeva i Gavramija.

Gabunijeve izjave o Putinu su emitovane samo par sati prije no što je Putinova odredba o zabrani direktnih letova između Rusije i Gruzije stupila na snagu.

Gruzijski analitičari kažu da bi zabrana letova mogla oštetiti gruzijsku ekonomiju sa oko 300 miliona godišnje.

Putin je potpisao zabranu direktnih letova 21. juna kao odgovor na antiruske proteste koji su izbili u Tbilisiju nakon što su se građani okupili kako bi negodovali zbog toga što je ruski zastupnik Sergej Gavrilov tokom obraćanja na Interparlamentarnoj skupštini o pravoslavlju, koja se održavala u zgradi državnog parlamenta, sjedio na mjestu predsjedavajućeg gruzijskog parlamenta.

Više od 240 ljudi primljeno u bolnice zbog povreda koje su dobili u nasilnim sukobima sa policijom nakon što su se pokušali probiti do zgrade Parlamenta. Više od 100 osoba zadržano je u bolnici dan kasnije, neki sa ranama od gumenih metaka koje je policija ispaljivala na demonstrante.

Od tada se u Gruziji svakodnevno protestuje zbog policijske akcije i traži se ostavka ministra unutrašnjih poslova Giorgija Gakarija.

Skoro jedanaest godina nakon petodnevnog rusko-gruzijskog rata u kojem su ruske snage okupirale gruzijske ocijepljene regije Abhaziju i Južnu Osetiju, mnogi Gruzijci i dalje otvoreno izražavaju ljutnju i ogorčenje prema Rusiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG