Dostupni linkovi

Gorki odnosi Gruzije i Rusije, Moskva kaže gorko im je i vino


Rusija je prema procjeni uvezla 50 miliona boca gruzijskog vina 2018. godine.

Kako protesti zbog ruskog utjecaja nastavljaju potresati Gruziju, Moskva nagovještava oblik kažnjavanja koji bivše sovjetske republike dobro poznaju: zabranu prodaje njihovih najpopularnijih proizvoda.

Kritičari kažu da je to taktika koju Rusija uobičajeno primjenjuje za discipliniranje svog dvorišta. Rusija insistira da politika nema nikakve veze s tim, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ali kako protesti zbog ruskog utjecaja nastavljaju da potresaju Gruziju, Moskva nagovještava oblik kažnjavanja koji bivše sovjetske republike dobro poznaju: zabranu prodaje njihovih najpopularnijih proizvoda.

Ruska agencija za zaštitu potrošača objavila je 24. juna da je izvoz vina iz Gruzije u Rusiju, koji je prema nekim procjenama dostigao 50 miliona boca u 2018. godini, značajno smanjen. Obećavajući da će pojačati kontrolu kvaliteta, pokazalo se da su serije vina osam gruzijskih proizvođača već bile zaustavljene na carini.

Preko 200.000 litara vina uvezenih 2018. godine palo je ispod "neophodnih standarda", navodi agencija, napominjući također trostruko povećanje udjela ispodprosječnih vina od 2014. godine. Nije bilo nikakvih naznaka da su rastuće političke tenzije odigrale ulogu u odluci o povećanju kontrole.

To nije rekao ni glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, koga su istog dana pitali da govori o toj temi.

"Ovdje nema političkog sukoba", kazao je on o dodatnim provjerama gruzijskog vina, koje se podudaraju s noćnim protestima u Tbilisiju potaknutim bijesom zbog ruskog utjecaja. "To su preventivne mjere kako bi se osigurala sigurnost naših građana."

Gruzija je poznata po visokokvalitetnom vinu.
Gruzija je poznata po visokokvalitetnom vinu.

Ali drugdje, Rusija je raspršila sumnje u politički prizvuk. U večernjoj emisiji 23. juna na državnoj televiziji, voditelj Dmitrij Kiseljev osudio je proteste rekavši da su uzrokovani posjetom ruskog poslanika koji je zauzeo mjesto govornika u gruzijskom parlamentu i doveo je u pitanje vrijednost uvoza gruzijskog vina i popularne gruzijske mineralne vode, Bojrami.

“Ako Gruzija priređuje neprijateljsku dobrodošlicu ruskim poslanicima koji učestvuju u međunarodnoj organizaciji, onda vrijedi pitati: Zašto mi u Rusiji trebamo Borjomi? I zašto nam je potrebno gruzijsko vino?”, rekao je Kiseljov.

Saopštenje Agencije za zaštitu potrošača došlo je sljedećeg jutra.

Nasilni sukobi

U gruzijskoj prijestolnici, pet večeri uzastopce, održane su demontracije izazvane slikom na kojoj poslanik ruske državne Dume, Sergej Gavrilov, 20. juna predsjedava sjednicom međunarodne skupštine zakonodavaca iz pravoslavnih zemalja.

Nasilni sukobi izbili su na ulicama Tbilisija zbog ljutnje uzrokovane percepcijom da Moskva širi utjecaj u ovoj bivšoj sovjetskoj državi. Reagujući na to, ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je 21. juna uredbu o zabrani letenja ruskim avioprijevoznicima u Gruziju, koja stupa na snagu 8. jula. Od tada, protesti su se proširili na zahtjeve da se demonstranti koji su uhapšeni tokom inicijalnog skupa puste na slobodu, da gruzijski ministar unutrašnjih poslova bude smijenjen, te da policijski službenici koji su koristili silu budu kažnjeni.

Iako zabrana leta predstavlja ozbiljnu eskalaciju napetosti između dviju zemalja, koje su 2008. vodili petodnevni rat oko gruzijskih odcijepljenih regiona Abhazije i Južne Osetije, dodatna ruska kontrola nad uvozom vina u Gruziji izazvala je malo iznenađenja.

Godine 2006., kada je gruzijska vlada Mihaila Sakašvilija nastojala ojačati veze s NATO-om i Evropskom unijom, Rusija je uvela zabranu uvoza gruzijskog vina i Borjomi vode, koja je trajala do 2013. Kao najveće tržište za gruzijsko vino, Rusija se suočila s optužbama da primjenjuje politički motivirane sankcije protiv zemlje tražeći tako da ne nastavi putem kojim je krenula.

Gruzija nije sama u optužbama na račun Rusije da prividnu zabrinutost zbog kvalitete koristi kako bi ograničila trgovinu. Moldavija, još jedna bivša sovjetska država i jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope, 2006. godine dobila je sličnu zabranu prodaje vina Rusiji, u koju je u to vrijeme izvozila 60 odsto od ukupnog izvoza vina. Nova zabrana uvedena je u septembru 2013. godine, nekoliko dana prije nego što je Moldavija trebala potpisati niz sporazuma o političkim reformama i slobodnoj trgovini s Evropskom unijom.

U prošlosti, Rusija je također zatvarala svoje granice za litvanske mliječne proizvode, tadžikistanske orahe i ukrajinske čokolade.

XS
SM
MD
LG