Dostupni linkovi

Dačić o vanjskoj politici Srbije i Republike Srpske, Komšić oštro reagovao


Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dacic u Sarajevu, arhivska fotografija

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić upozorio je da se ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić ne može igrati neupitnim suverenitetom BiH.

Dačić učestvuje na sastanku šefova diplomatije, koji se održava u okviru Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP), u Sarajevu gdje je novinarima kazao da bi Srbija i bosanskohercegovački entitet Republika Srpska mogli postupiti isto onako zajednički vanjsku politiku vode Albanija i Kosovo.

Naime, Albanija i Kosovo potpisali su Sporazum o ujedinjenju diplomatskih i konzularnih misija i strateškoj kooperaciji spoljnih politika.

Dačić je još kazao da se u slučaju Albanije i Kosova može govoriti o stvaranju "Velike Albanije", naglašavajući da kada bi Srbija potpisala takav sporazum s bh. entitetom RS onda bi to bilo narušavanje teritorijalnog integriteta i interesa BiH.

Komšić je u izjavu za Fenu naglasio da je očito da Srbija ne može koordinirati vanjsku politiku ni sama sa sobom te istaknuo da frustracije oko Kosova Dačić neće liječiti na Bosni i Hercegovini.

"Izgleda da mu nimalo ne prijaju visoke temperature, pa predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mora stalno ispravljati njegove gafove", naglasio je Komšić.

Napomenuo je da se po ko zna koji put Dačića mora educirati o ustavnom uređenju BiH u kojoj je u skladu s Ustavom BiH utvrđeno da je Predsjedništvo BiH isključivo nadležno za vođenje vanjske politike države.

Albanija i Kosovo ne učestvuju na samitu u Sarajevu zbog, kako su naveli, nejednakog tretmana svih zemalja članica ove regionalne inicijative za saradnju.

Dačić je još poručio da Priština ne želi da poštuje nijedan sporazum koji je postignut, pa tako ni onaj koji se odnosi na učešće Kosova u Procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

"Poruka je potpuno jasna. Uslovi su takvi da ispred svakoga od nas piše ime glavnog grada, Beograd, Sofija, Priština i tako dalje. Nema zastava, nema imena država. Statusno je neutralno. Kosovo se obilježavaa u skladu sa sporazumom sa zvezdicom i fusnotom", kazao je Dačin novinarima u Sarajevu prenosi Beta.

XS
SM
MD
LG