Dostupni linkovi

Protest u Beogradu: 'Izbora neće biti ako se ne promene izborni uslovi'


Protest u Beogradu: 'Policijo, spreči nasilje'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Trideset prvi građanski protest "Jedan od pet miliona" protiv aktuelne vlasti u Srbiji je završen u subotu ispred policijske uprave "29. novembar" porukom - izbora neće biti ako se ne promene izborni uslovi.

"Bojkotovaćemo ih kao i sve institucije koje ne slušaju svoje građane. Poručujemo vlastima da ne želimo da vas trpimo, ne možete da se igrate sa slobodnomislećim ljudima", kazala je jedna od organizatorki protesta, Jelena Anasonović.

Predstavnik Inicijative "Ne davimo Beograd" Miloš Injac rekao je da "neki postaju ministri finansija iako su odgovorni za rušenja, dok drugi za učešce u protestima bivaju kažnjavani zatvorom".

"Kazne korumpirane pravde prema aktivistima samo će pojaačti našu borbu", rekao je Injac obraćajaći se okupljenima sa kamiona ispred zgrade uprave policije.

Govorima Tamare Milenković Kerković, profesorke Univerziteta u Nišu, i Uroša Markovića, iz Sportskog centra Milan Gale Muškatirović u beogradskoj opštini Stari Grad, u Beogradu je započeo protest.

"U Nišu vlast otima od mrtvih ljudi, oteli su Aerodrom, caruju sirimaštvo i beda", rekla je profesorka Univerziteta u Nišu, koja je potpisnica apela univerziterskih profesora.

"Čuli smo da će SNS (Srpska napredna stranka) odlučivati o kontramerama prema Prištini u trgovinskom ratu, ovde nema ni D od demokratije. Pojeli su sve kao skakavci, uništili obrazovni sistem, ali ne damo im decu da idu odavde, neka idu oni!", rekla je profesorka.

"Vlast je upropastila Beograd izgradnjom za gondolu, pasarelu, rekonstrukciju Trga Republike. Danas živimo u poseljačenom diznilendu Vesića Gorana. Naprednjačka vlast mrzi ovaj grad i želi da ga otme od građana. To ne smemo da dovolimo", rekao je Uroš Marković, odbornik gupe građana Čuvari Starog Grada u istoimenoj beogradskoj opštini.

Nakon okupljanja na Terazijama usledila je šetnju do sedišta Policije Beograda, u Ulici Despota Stefana. Ruta protestne šetnje bila je Ulica kralja Milana – Takovska – policijska stanica "29 novembar".

"Pre sedam meseci izašli smo na ulice kako bi stali na put nasilju vlasti koje još uvek nije prestalo nad neistomišljenicima. Zbog toga naša motivacija nije pokolebana, naš razlog da budemo na ulici ostaje isti, a to je želja da živimo u slobodnoj i demokratskoj državi", saopštili su uoči ovog okupljanja organizatori protesta pod nazivom "1 od 5 miliona".

Ranije je saopšteno da se protest održava pred sedištem Beogradske policije jer još nisu kažnjeni odgovorni za, kako se navodi, pokušaje ubistava političara Borka Stefanovića i novinara Milana Jovanovića, prebijanje studenata Dejana Bagarića, Mihajla Nikolića i Marka Đelevića, kao i napade na organizatore protesta u Srbiji Strahinju Ćirića, Milana Blagojevića, Vladimira Petrovića i studenta Uroša Janjića.

"Dve godine koje je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić provela na toj funkciji obeležila su stradanja i prebijanja neistomišljenika. Stoga pripadnike policije podsećamo da je njihova dužnost da štite građane i zakon, a ne pojedince iz vlasti. Pozivamo institucije da pokažu da su aršini isti za sve i da sankcionišu odgovorne za nasilje režima prema građanima Srbije", navodi se u saopštenju organizacije "1 od 5 miliona".

Organizatori su ovom prilikom podsetili i da je policija, prvenstveno pripadnici Žandarmerije, brutalno prebila i uhapsila studente koji su se tokom jednog od protesta na kojima je zahtevano objektivno informisanje našli u zgradi Radio-televizije Srbije.

Građanski protesti u Srbiji počeli su krajem 2018. godine pod naslovom "Stop krvavim košuljama" zbog toga što je grupa ljudi, koju nadležni još nisu procesuirali, brutalno prebila opozicionog političara Borka Stefanovića. Naziv im je promenjen u "1 od 5 miliona" posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića "Nek' vas se skupi i pet miliona, nijedan zahtev neću da ispunim".

Naredna protestna šetnja u Beogradu zakazana je za subotu, 13. jul.

XS
SM
MD
LG