Dostupni linkovi

Grubeša: Nedopustiv boravak porodica boraca sa stranih ratišta u Salakovcu


Porodice boraca pri povratku kući, ilustrativna fotografija

Ministar pravde BiH Josip Grubeša reagirao je u petak na izjavu ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac o mogućem smještaju obitelji povratnika s islamskih ratišta u Prihvatni centar Salakovac kod Mostara.

"Ministrica Borovac nije nadležna za upućivanje obitelji bivših terorista u prihvatni centar Salakovac, niti iza takve njezine izjave stoji Vijeće ministara BiH. Nedopustivo je da se u prihvatni centar u sjevernom dijelu Grada Mostara smjeste obitelji bivših pripadnika terorističke organizacije Islamske države koje se vraćaju iz Sirije i Iraka. Ne vidim zašto bi oni ili njihov smještaj bili interes države BiH", navodi se u pisanoj izjavi ministra Grubeše, prenosi Fena.

On je dodao kako postoje važnije obitelji državljana BiH za čiji smještaj se potrebno brinuti.

"Nećemo dopustiti da se obitelji povratnika sa stranih ratišta stave ispred ozbiljno ugroženih obitelji u BiH koje poštenim radom pokušavaju prehraniti svoje članove i koji svojim postupanjem ne ugrožavaju položaj BiH u svijetu", zaključio je ministar Grubeša.

Naime, ministrica Borovac u četvrtak je, tokom posjete Prihvatnom centru Salakovac kod Mostara, kazala da Ministarstvo sigurnosti pravi procjenu i ako odredi da nemaju gdje drugo da borave, moguće je da im Centar u Salakovcu bude prilika da se smjeste.

Tome se protivi i MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona, navodeći da im nije poznata izjava ministrice Borovac i pitaju preko koga i na koji način navedeno ministarstvo radi procjene.

"Valjda bi bilo logično da to radi u suradnji s MUP-om HNŽ-a koji ima najviše saznanja i podataka o stanju sigurnosti na svom području", ističe se u priopćenju i dodaje kako su ova županija, posebice Grad Mostar već dovoljno opterećeni sigurnosnim problemima koje izazivaju ilegalni migranti smješteni u Salakovcu ili koji se kreću preko područja HNŽ-a.

XS
SM
MD
LG