Dostupni linkovi

Za Poljsku Evropa ne može da bude ujedinjena bez Zapadnog Balkana 


Šesti Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa u Poznanju
Šesti Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa u Poznanju

Šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič upozorio je danas u Poznanju, na samitu Berlinskog procesa da Evropa ne može da bude potpuno ujedinjenja bez zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, kojoj će evrointegracija tih zemalja biti od koristi jer će proširiti prostor zajedničkih vrednosti.

"Na Evropu ne može da se gleda kao na u potpunosti ujedinjenu bez Zapadnog Balkana, kako geografski, tako i geopolitički. Ključna je ambiciozna politika proširenja EU. Na politiku proširenja EU gledamo kao na jedan od najplodonosnijih mehanizama evropske saradnje. Preko jače saradnje sa zemaljama Zapadnog Balkana želimo pre svega da pojačamo stabilizaciju i razvoj regiona", kazao je Čaputovič otvarajući Forum građanskog društva drugog dana samita u Poznanju, javila je agencija Beta.

Poljski ministar spoljnih poslova koga na samitu danas čeka plenarni sastanak sa kolegama iz zemalja Zapadnog Balkana i ministara članica Berlinskog procesa, osam zemalja EU, naglasio je da će prihvatanje zemalja regiona u glavni tok evropske integracije biti plodonosno za celu EU jer će se time proširiti prostor zajedničkih vrednosti.

Na samitu Berlinskog procesa od 3. do 5. jula u Poznanju današnji dan izdvojen je za ministarske sastanke, šefova diplomatija na kome Srbiju predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić a takođe i ministara unutrašnjih poslova i ministara privrede uz Poslovni forum, dok će u petak na samitu većati premijeri, među njima i predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić.

"EU nije dovršen proces. Obaveza (da ih primi u EU) koju je EU spremna da predloži državama koje su spremne da ispune najvažnije kriterijume za učlanjenje u EU jeste jedan od najvažnijih elemenata atraktivnosti EU. Spremnost za proširenje mora da ostane karakteristična crta i u interesu je EU i zemalja Zapadnog Balkana", kazala je poljskom radiju pred današnji sastanak poljska ministarka privrede i tehnologija Jadviga Emilevič.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa Nemačke i njene kancelarke Angele Merkel koja ima za cilj da se podrži mirna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana, unapredi regionalna saradnja i povezivanje i pruži podsticaj tim zemljama na putu u EU.

Uz zapadnobalkansku šestorku na šestom samitu u Poznanju učestvuje i osam članica EU i Berlinskog procesa, dok je na zahtev Poljske Češkoj dodeljen status posmatrača, kako bi se u Berlinskom procesu angažovala više i cela Višegradska četvorka.

"Entuzijazam za proširenje jenjava i najslabiji je u zemljama Beneluksa i Francuskoj. Poenta je u tome da treba da ubeđujemo te zemlje da je proširenje jedan od mogućih recepata za savladavanje teškoća EU. I da to nije tako da prvo moramo da rešimo sve probleme unutar EU da bi kasnije mogli da se proširimo. Problemima EU kao medjunarodne organizacije nikada neće biti kraja, uvek će biti neki izgovor da se kaže stop proširenju. Vrata moraju sve vreme da budu otvorena, a odluka kada će se konkretna zemlja učlaniti da zavisi od njenog napretka i adekvatnog trenutka", kazao je zamenik šefa poljske diplomatije Šimon Šinkovski vel Šenk.

XS
SM
MD
LG