Dostupni linkovi

Na Samitu Z. Balkana u Poznanju danas sastanci ministara i brojni paneli


Šesti Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa biće nastavljen danas u poljskom gradu Poznanju, sastancima ministara ekonomije, spoljnih i unutrašnjih poslova zemalja učesnica i brojnim panelima Foruma civilnog društva i Poslovnog foruma.

U fokusu sastanaka na Samitu biće regionalna saradnja, povezivanje, mobilnost, integracija Roma, načini prevazilaženja postojećih izazova i rast ekonomija u regionu.

U okviru Foruma civilnog društva, Savet za regionalnu saradnju (RCC) danas će organizovati panel pod nazivom Povećavanje napora u pravcu transformacije regiona radi napretka na putu evropskih integracija.

Generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu na panelu će predstaviti napredak u projektima regionalne saradnje, postignut od prošlogodišnjeg Samita, uz fokus na primeni Višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor (MAP REA), Strategije Jugoistočna Evropa 2020 i drugih regionalnih inicijativa.

Na panelu će biti objavljeni i rezultati najnovijeg izdanja istraživanja javnog mnjenja i mišljenja privrednika Balkanski barometar, za 2019. godinu, koje radi RCC.

U okviru Poslovnog foruma, danas će biti održan i panel pod nazivom Deklaracija partnera sa Zapadnog Balkana o Romima i proširenju EU: S reči na dela, u sklopu projekta RCC-a Integracija Roma.

Učesnicima panela biće predstavljena Deklaracija partnera sa Zapadnog Balkana o integraciji Roma u okviru procesa proširenja EU, kojom će se vlade obavezati na nastavak i povećanje napora za punu jednakost i integraciju Roma u društvima u kojima žive.

Centralni događaj Samita - sastanak šefova država ili vlada zemalja učesnica, biće održan sutra.

Uz zapadnobalkansku šestorku - Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Kosovo i Albanija, na Samitu učestvuju i partneri iz EU - Nemačka, Francuska, Italija, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Grčka, Bugarska, Velika Britanija i domaćin Poljska.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa koju je 2014. pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel, s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana i da se unaprede regionalna saradnja i evrointegracije regiona.

U okviru Berlinskog procesa do sada je održano pet samita: u Berlinu (2014. godine), Beču (2015), Parizu (2016), Trstu (2017) i Londonu (2018).

XS
SM
MD
LG