Dostupni linkovi

Severna Koreja: SAD rešene da se ponašaju neprijateljski


Misija Severne Koreje pri UN optužila je američku vladu da priča o dijalogu ali da je "sve više i više rešena" da povlači neprijateljske poteze.

U jučerašnjoj izjavi su posebno navedeni američki napori da se izvrši "otvoreni pritisak" da bi države sprovodile sankcije UN Severnoj Koreji.

Najpre su, kako se navodi, SAD i još 23 zemlje poslale pismo komitetu Saveta bezbednosti zaduženog za nadzor sankcija u kom su zahtevale hitno delovanje "na osnovu apsurdnog izgovora o 'prevelikim količinama uvezene preradjene nafte'".

SAD i druge potpisnice su u tom pismu optužile Severnu Koreju da krši sankcije UN uvozom mnogo veće količine naftnih derivata, ključnih za severnokorejsku ekonomiju, od dozvoljenih 500.000 barela godišnje. Međutim, Rusija i Kina su prošlog meseca sprečile da komitet izjavi da je Pjongjang prekoračio dozvoljeni uvoz.

Severnokorejska misija je saopštila da su zatim SAD, Velika Britanija, Nemačka i Francuska 29. juna poslale cirkularno pismo svim članicama UN i "pozvale na repatrijaciju severnokorejskih radnika u inostranstvu, podstičući tako atmosferu sankcija i pritiska na Severnu Koreju", prenosi Beta.

U saopštenju se dodaje da ne samo što to govori "o realnosti da su SAD u praksi sve rešenije i rešenije da izvode neprijateljske akte prema Severnoj Koreji iako pričaju o dijalogu" nego i da je pismo poslala američka misija pri UN "po nalogu Stejt departmenta, istog dana kada je predsednik (Donald) Tramp predložio samit".

Tramp je tog dana predložio severnokorejskom lideru Kim Džong Unu da se sretnu u demilitarizovanoj zoni između dve Koreje. Kim je prihvatio i Tramp je tom prilikom postao prvi aktuelni američki predsednik koji je ušao na teritoriju Severne Koreje.

Dvojica lidera su se dogovorila da ponovo pokrenu pregovore o denuklearizaciji Korejskog poluostrva, a severnokorejski državni mediji su sastanak opisali kao "divan događaj".

U izjavi severnokorejskog predstavništva u UN, međutim, nije bilo pozitivnih tonova, i nisu pomenuti nuklearni pregovori već je fokus bio na sankcijama.

Savet bezbednosti UN je uveo stroge sankcije Severnoj Koreji kao odgovor na nuklearne i raketne probe. Sankcije bi trebalo da uguše severnokorejski izvoz, 90 odsto trgovinske razmene Pjongjanga, i u Severnu Koreju vrate radnike poslate u inostranstvo da zarađuju devize.

Uprkos sastancima Trampa i Kima u Singapuru i Hanoju, SAD su nastavile da vrše pritisak na druge države da primenjuju sankcije a na Severnu Koreju da ih se pridržava.

"Prilično je smešno što SAD nastavljaju opsesiju sankcijama i kampanjom pritiska na Severnu Koreju, smatrajući sankcije rešenjem svih problema. Kao što smo više puta saopštili, ne patimo za ukidanjem sankcija", navela je severnokorejska misija u saopštenju.

Ostalim članicama UN je poručeno da će morati da "budu na oprezu zbog namernih pokušaja SAD da podriju mirnu atmosferu stvorenu na Korejskom poluostrvu".

XS
SM
MD
LG