Dostupni linkovi

Hitan sastanak o Libiji u Vijeću sigurnosti UN-a


Mjesto napada kod Tripolija
Mjesto napada kod Tripolija

Vijeće sigurnosti UN-a održat će u srijedu hitan sastanak kako bi razgovaralo o zračnom napadu na migrantski centar u Libiji u kojem je poginulo više migranata, prenosi Reuters.

Sastanak koji je zatražio Peru, koji predsjedava Vijećem, održat će se iza zatvorenih vrata. Članove Vijeća će izvijestiti predstavnici UN-ove agencije za izbjeglice i odjeljenja UN-a za politička pitanja.

Najmanje 44 osobe poginule su kada je štrajk pogodio pritvorni centar za migrante u Tajouri, istočno od Tripolija kasno u utorak, a više od 130 osoba teško je povrijeđeno, saopćeno je iz UN-a.

Snage lojalne komandantu Kalifi Haftaru u Libiji u aprilu su pokrenule ofanzivu kako bi zauzele Tripoli, koji drži vlada priznata od strane UN-a.

Izaslanik UN-a Gasan Salame pozvao je na nezavisnu istragu i upozorio da napad može predstavljati ratni zločin.

Vlada Tripolija okrivila je snage Kalife Haftara za napad.

Libiju razdiru nasilje i podjele od 2011. kada je višegodišnji lider Moamer Gadafi svrgnut i ubijen. To je iznjedrilo dvije glavne frakcije, međunarodno priznatu vladu na čelu sa Saradžom i neku vrstu paralelne vlade, koju predvodi Haftar sa sjedištem u Bengaziju, na istoku zemlje.

XS
SM
MD
LG