Dostupni linkovi

Klimatske promjene pojačale evropski toplotni udar za četiri stepena


Nova rekordna temperatura u Francuskoj je za dva stepena veća u odnosu na raniji visoki rekord iz 2003. godine

Klimatske promjene koje su uzrokovali ljudi vjerovatno su dodatno pogoršale ovogodišnji toplotni udar u Evropi tokom juna mjeseca. Primjerice,na jugu Francuske zabilježeno je rekordnih 45.9 Celzijusa, što iznosi četiri stepena više u odnosu na kako bi trebalo biti, smatraju naučnici. Nova rekordna temperatura u Francuskoj je za dva stepena veća u odnosu na raniji visoki rekord iz 2003. godine.

"Klimatske promjene više ne predstavljaju apstraktno povećanje globalne temperature, već upravo razliku koju osjećate kada izađete vani tokom toplotnog udara", rekao je Geert Jan van Oldenborgh, viši istraživač holandskog Kraljevskog meteorološkog instituta.

"Zapažanja pokazuju, slični česti toplotni udari bi vjerovatno bili hladniji za četiri stepena prije jednog stoljeća", navodi se u izvještaju grupe naučnika World Weather Attribution.

Naučnici iz klimatskih oblasti već odavno govore da će zagrijavanje zemljine površine, uzrokovano uglavnom industrijskom emisijom ugljičnog dioksida iz fosilnih goriva, dovesti do toga da su vremenske prilike ekstremnije i učiniti te ekstreme - kao što su oluje, suše i poplave - učestalijim.

Toplotni talas zapljusnuo Evropu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

XS
SM
MD
LG