Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ukrajina ne želi posmatrače Saveta Evrope za parlamentarne izbore 


Protesti u Kijevu zbog vraćanja Rusije u Savet Evrope

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da povlače poziv Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (SE) o posmatranju parlamentarnih izbora 21. jula, zbog povratka Rusije u Savet, javila je agencija Beta.

"Predsednik ukrajinskog parlamenta Andrij Parubij uputio je pismo predsednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Lilian Mori-Paskije o povlačenju pozivnice međunarodnim posmatračima za parlamentarne izbore", navodi se u saopštenju ukrajinskih vlasti.

Parubij je ranije danas na Fejsbuku naveo da među međunarodnim posmatračima ne može da bude predstavnik zemlje agresora, aludirajući na Rusiju.

Ukrajinske vlasti saopštile su 25. juna da planiraju da suspenduju učešće u radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope posle odluke kojom se omogućava povratak Rusije u to telo.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope odlučila je na nedavno završenom letnjem zasedanju da omogući povratak Rusije u njen rad, čime bi se okončala petogodišnja kriza u odnosima s Moskvom.

Pošto je Rusija 2014. aneksirala Krim, ruskim predstavnicima u Parlamentarnoj skupštini oduzeto je pravo glasa. Moskva je odgovorila najpre bojkotom, a zatim, od 2017. i prestankom plaćanja godišnjeg doprinosa budžetu Saveta Evrope.

Izvori bliski SE saopštili su danas da je ruska vlada uplatila 33 miliona evra, koliko je njen doprinos budžetu SE za 2019. godinu.

XS
SM
MD
LG