Dostupni linkovi

Kineski mediji: Erdoan pozitivno o tretmanu Ujgura


Muslimanska manjina u Kini

Turska prepoznaje činjenicu da narod kineske oblasti Sinđijang vodi sretan život, citirao je kineski državni medij izjavu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) o području u kojem Kina vodi kontroverzne kampove deradikalizacije, prenosi Reuters.

Kina se suočava sa rastućim međunarodnim omalovažavanjem zbog uspostave centara za, kako kažu, obuku za borbu protiv ekstremizma u Sinđijangu, prostoru u kojem živi muslimanska manjina Ujguri koji govore ujgurskim jezikom, koji spada u turkijsku grupu altajske porodice jezika.

Veliki broj zapadnih zemalja smatra da se radi o logorima.

Turska je jedina većinski muslimanska zemlja koja je često izražavala zabrinutost zbog situacije u Sinđijangu, uključujuči i u februaru tokom Vijeća za ljudska prava UN-a, što je razljutilo Kinu.

No, prema navodima kineskih državnih medija, tokom posjete kineskom predsjedniku Si Đipingu u Pekingu, Erdoan je izrazio malo pozitivniji ton.

"Činjenica je da narod kineskog Sinđijanga živi sretno u kineskom razvoju i blagostanju", parafrazirala je kineska televizija Erdoanove riječi.

"Turska ne dozvoljava bilo kojoj osobi da podstiče neslaganje u odnosima između Turske i Kine. Turska se čvrsto protivi ekstremizmu i spremna je povećati uzajamno političko povjerenje s Kinom i ojačati sigurnosnu suradnju."

Kineski predsjednik je rekao Erdoanu da bi dvije zemlje trebale poduzeti praktične korake za borbu protiv terorizma.

Stotine ljudi umrlo je tokom nemira posljednjih godina u Sinđijangu ua koje je Peking okrivio islamske ekstrimiste i separatiste.

Peking kaže da su njihovi napori u borbi protiv radikalizacije u Sinđijangu donijeli neviđenu stabilnost, ukazujući na manjak nasilja u protekle dvije godine.

U izvještaju koji je Američka komisija za međunarodne vjerske slobode (USCIRF) objavila 29. aprila ove godine navodi se da su pripadnici ujgurske muslimanske populacije u Kini i dalje izloženi "nečuvenim zlostavljanjima", ali da se vlada u Pekingu se suočila s nekolicinom, ako i ikakvim, posljedicama.

U Kini živi između 11 i 15 miliona Ujgura, a u ostalim zemljama oko milion.

XS
SM
MD
LG