Dostupni linkovi

Hong Kong: Policija preuzela kontrolu nad zgradom parlamenta


Policija ispaljuje suzavac
Policija ispaljuje suzavac

Policija u Hong Kongu upotrijebila je pendreke i suzavac da rastjera demonstrante na ulicama uoči godišnjice predaje te bivše britanske kolonije Kini, javljaju svjetski mediji.

Cilj demonstranata je bio da poremete godišnju ceremoniju podizanja zastave kojoj su jutros prisustvovali visoki zvaničnici Hong Konga i Kine.

Nakon toga je grupa demonstranata ušla u zgradu parlamenta, koristeći metalna kolica, išarali je grafitima, pocijepali plakate političkih lidera i srušili dio staklenih i metalnih vanjskih zidova zgrade kako bi uopće ušli unutra, javio je BBC. Iz policije su najavili da će upotrijebiti "potrebnu silu" kako bi rastjerali demonstrante.

Vlasti su pozvale demonstrante da prestanu uništavati javnu imovinu.

Policija je, u sukobima sa demonstrantima, nakon nekoliko sati, uspjela da povrati konrolu nad zgradom, nešto poslije ponoći, javlja BBC.

Sukob policije i demonstranata u Hong Kongu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Kako navode agencije, u obračunu policije sa demonstrantima ima povrijeđenih. Većina ulica u finansijskom centru grada je zatvorena.

Danas je 22. godišnjica predaje Hong Konga Kini.

Protesti se održavaju na svaku godišnjicu povratka Hong Konga pod vlast Kine, ali su ovogodišnji protesti veći nego inače s obzirom na sveopšte protivljenje vladinim potezima koji su kod naroda probudili strah od jačanja uticaja Kine na hongkonške slobode.

Procjenjuje se kako je više od milion ljudi učestvovalo u prošla dva protesta. Jedan od novih zahtjeva je i nezavisna istraga nad policajcima i njihovim postupcima na dosadašnjim protestima.

Milioni su protestovali posljednjih sedmica zbog kontroverznog zakona o izručenju u Kinu.

Demonstranti nasilno ušli u zgradu parlamenta
Demonstranti nasilno ušli u zgradu parlamenta

Vlada na čelu s Carrie Lam prije dvije sedmice je na neodređeno vrijeme odgodila sporni Nacrt zakona o izručenju, ali su protesti nastavljeni. Demonstranti strahuju da bi zakon mogao staviti Hong Kong pod veću kontrolu Pekinga. Prema zakonu, stanovnici Hong Konga mogli bi biti upućivani u Kinu na suđenje.

Demonstranti traže potpuno povlačenje zakona, a mnogi među njima žele i da Lam podnese ostavku u slučaju da ne namjerava povući zakon.

Takođe tvrde on bi zakon stanovništvo Hong Konga ostavio na milost i nemilost pravosudnom sistemu Kine, koji je, prema ocjenama nevladinih oganizacija, netransparentan i pod uticajem Komunističke partije.

XS
SM
MD
LG