Dostupni linkovi

AI: Sudanske vlasti da garantuju sigurnost demonstrantima


Amnesti Internešnal je danas zatražio od sudanskih vlasti da garantuju bezbednost demonstrantima u planiranim masovnim demonstracijama u nedelju, upozoravajući da se ne sme ponoviti situacija iz juna kada je u protestima ubijeno preko 100 demonstranata.

Ova međunarodna organizacija za ljudska prava objavila je danas izjavu u kojoj citira reči generalnog sekretara Kuomi Naida.

"Stravično i ničim izazvano korišćenje smrtonosne i nepotrebne sile protiv mirnih demonstranata kome smo bili svedoci 3. juna ne sme se ponoviti ni ove nedelje ni nikada u budućnosti'', izjavio je Naido.

Vojska je preuzela kontrolu nad Sudanom nakon velikih protesta protiv autokratskog režima predsednika Omara al-Bašira koji je vladao zemljom tri decenije početkom godine i njegovog svrgavanja sa vlasti u aprilu.

Pregovori demonstranata i vojnog komiteta koji od tada upravlja zemljom su završeni neuspehom jer su predstavnici demonstranata tražili transfer vlasti na civile odmah a vojnici su za to tražili trogodišnji tranzicioni period.

Predstavnici demonstranata su pre nekoliko dana prihvatili predlog Etiopije, koja posreduje u pregovorima, o mešovitom veću sa osam predstavnika civila i sedam iz vojske za upravljanje zemljom, ali se vojni vrh o tome nije izjasnio.

Inače, demonstracije u svim delovima Sudana su planirane za nedelju, kada se navršava tri decenije otkako je al-Bašir preuzeo vlast u Somaliji vojnim udarom.

XS
SM
MD
LG